Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O furtună magnetică puternică s-a abătut asupra Pământului

Abonare
În momentul de față aproape toate stațiile de urmărire înregistrează o intensificare a activității geomagnetice.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Pe întreg Globul pământesc este înregistrată o a doua furtună magnetică în acest an, anunță savanții laboratorului de astronomie a Soarelui de la Institutul de Fizică al Academiei de Științe din Rusia.

”La ora actuală,  aproape la toate stațiile de pe întreg Globul pământesc înregistrează concomitent o intensificare a activității geomagnetice”, informează instituția.

Furtuna magnetică s-a declanșat încă pe 31 august și va continua până în dimineața zilei de marți. Exploziile maxime stabilite de savanți au intensitatea de două grade pe scara de cinci grade. Fenomenul are loc în legătură cu apropierea de Pământ a unui curent vertiginos de vânt solar. O anumită surpriză a fost, însă, declanșarea mai devreme a furtunii care era așteptată abia  pe duminică, precum și puterea acesteia, anterior fiind prognozată doar o furtună obișnuită pentru acest an cu un nivel minimal de un grad”, se spune în comunicat.

Se menționează că „în ultimele opt luni, un fenomen mai important a fost înregistrat doar o singură dată, în luna mai anul curent, când furtuna a atins 3 grade din 5”.

„Având în vedere viteza destul de mare a curentului actual, precum și starea stabilă pe Soare, este foarte probabil ca acest curent să se abată asupra Pământului la sfârșitul lui septembrie, pe la 27 – 28. La ora actuală este greu de prevăzut dacă în acele zile furtuna va avea aceeași intensitate ca acum sau dacă între timp va scădea”, au declarat oamenii de știință.

Fluxul de știri
0