CHIȘINĂU, 31 aug – Sputnik. Ministerul Apărării al Federației Ruse a prezentat copii ale hotărârilor, agendelor acțiunilor militare, rapoartelor politice, publicațiilor din ziare și propunerile pentru decorarea ostașilor care au dat dovadă de eroism în timpul operațiunii București – Arad.
În documente se vorbește despre eroismul eroilor Armatei Roșii, în special al comandantului de artilerie autopropulsată ISU-122, Procofii Baranov, care în luptele de lângă Ploiești a nimicit cu prețul propriei vieți 30 de soldați și ofițeri inamici, precum și armament și mașini ale dușmanului, comunică RIA Novosti.
Este menționată și fapta eroică a instructorului sanitar, sergent Emelian Belinski, care pe 30 august 1944 a evacuat de pe câmpul de luptă 25 de răniți, pierzându-și viața.
În timpul desfășurării operațiunii din 20 – 31 august au fost nimicite 18 divizii de infanterie și de tancuri, pierderile inamicului constituind 150 de mii de morți și 106 mii de prizonieri. Au fost nimicite peste 830 de tancuri și tunuri autopropulsate, 330 de avioane și alt armament.
Materialele desecretizate vorbesc despre nemulțumirea manifestată de cetățenii României față de mareșalul Ion Antonescu.
„O mare parte a populației României a întâmpinat cu mare bucurie încheierea războiului cu Uniunea Sovietică, ca pe un eveniment demult așteptat. Pe străzile orașului și prin sate se auzeau pretutindeni blesteme la adresa guvernului Antonescu și a clicii acestuia. Intrarea trupelor noastre în București a decurs fără incidente. Neîncrederea cultivată de propaganda nemțească a dispărut repede”, se subliniază în raportul armatei a 53-a.
Ministerul rus al Apărării a specificat că eliberarea Moldovei și spiritul antifascist din România au creat condiții pentru ca Armata Roșie să poată continua urmărirea naziștilor pe direcția sud-vest. Totodată, se menționează că URSS a decis să introducă armata în România pentru a dezvolta succesul campaniei anterioare. Armata română, la acea oră, trecuse deja de partea trupelor sovietice și le acorda sprijin acestora.