Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Trist: Moldova a pierdut și cea mai de preț resursă pe care o avea

© Sputnik / Miroslav RotariVladimir Bolea
Vladimir Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
Vrem ca Moldova să înregistreze progrese economice, dar ce facem pentru asta? Factorul ce ține Moldova în stagnare.
Trist! Moldova a pierdut și cea mai de preț resursă pe care o avea

Republica Moldova a făcut multe greșeli în cei 28 de ani de independență. Din lipsă de viziune și experiență, politicienii care s-au perindat la cârma țării au pierdut oportunități pe care ni le-au oferit timpurile și conjunctura internațională, dar cel mai important, au pierdut ceea ce are Moldova mai de preț – resursa umană. Totuși, în pofida acestor derapaje, țara noastră a reușit să se mențină pe unda de plutire, înregistrând progrese în unele domenii. Declarația aparține deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova.

„Noi am omis și am scăpat foarte multe posibilități pe care le avea Moldova și pe care ni le permitea acele timpuri (n.r. anii 90), dar ca absolvent al Facultății de Istorie vreau să vă spun că orice se întâmplă, trebuie studiat în perspectivă și în ansamblu. Nu trebuie rupt din contextul evenimentelor și proceselor care au loc în plan global”, spune deputatul PAS Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea spune că greșelile comise de politicienii de la Chișinău au o explicație.

Nicolae Osmochescu  - Sputnik Moldova
Ce i-a lipsit Moldovei în cei 28 de ani de independență

 „În 1991, noi veneam dintr-o republică sovietică socialistă, în care oamenii care administrau statul au emigrat masiv în primele luni, iar la putere au venit oameni de rang raional, oameni nepregătiți, fără viziuni mari și mărețe pentru un viitor al Republicii Moldova. Atunci, politicienii de la Chișinău erau de cu totul un alt format, erau deloc sau mai deloc școliți”, adaugă Vladimir Bolea.

Totuși, în pofida tuturor impedimentelor, țara noastră a reușit să înregistreze progrese în unele domenii.

„Cu siguranță, în anii '90 totul era mult mai complicat decât ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova și, dacă ne uităm cum s-au derulat lucrurile, eu consider că totuși noi avem un proces în evoluție”, adaugă Vladimir Bolea.

Cert este că la 28 de ani de independență, Moldova se confruntă cu o nouă problemă - emigrarea cetățenilor apți de muncă.

„Astăzi, migrația reprezintă o problemă mare și cred că anume migrația reprezintă cauza principală a stagnării Republicii Moldova. Și nu mă refer doar la stagnarea economică, în orice carte de economie se spune clar – un salt în economie poate avea loc atunci când vorbim de mâini libere de muncă – forță de muncă, iar în Republica Moldova nu avem așa ceva. Această creștere economică nu poate avea loc din nimic, trebuie să fie oameni care să muncească”, adaugă Vladimir Bolea.

Și din cauza migrației populației are de pierdut nu doar economia țării.

„Noi avem nu doar pierderi economice, aici noi vorbim și de pierderi la capitolul dezvoltare culturală, dezvoltare educațională. Noi avem mulți tineri foarte buni, care pleacă peste hotare și acolo demonstrează nivelul înalt al școlii noastre. Nivelul de predare de la noi este înalt. Tinerii noștri înregistrează rezultate foarte frumoase”, conchide Vladimir Bolea.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0