Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

„Poemul cătușelor” – o nouă voce și o nouă cale în literatura de limba rusă din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВалерий Реницэ
Валерий Реницэ - Sputnik Moldova
Abonare
La Editura „Ridero”, din Moscova, a apărut recent cartea «Поэма о наручниках» (traducere din rusă: „Poemul cătușelor”) a prozatorului moldovean Valeriu Reniță.

CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. Este al treilea volum semnat de Valeriu Reniță, anterior, la Moscova și la Chișinău, autorul publicând proză scurtă, povestirea «Взятка Богу» („Mită pentru  Dumnezeu”) și romanul «XXI хромосома» (Cromozomul XXI”), laureat al concursului internațional de literatură din Berlin „Cea mai bună carte a anului”.

Noua povestire «Поэма о наручниках»/„ Poemul cătușelor” se încadrează în genul prozei ruse moderne, conform criticilor.

Cartea povestește cum, după „revoluția Twitter” de la Chișinău, un politolog de succes, din serviciul vechii puteri, ajunge într-un centru de detenție preventivă ca urmare a unei acuzații false.

Frica de condamnare, dorința de a reveni la familie și la viața obișnuită îl determină să intre în grațiile noilor conducători. Este o carte despre anevoioasa căutare a libertății în lumea materială și cea spirituală.

Chişinău, evenimentele din 7 aprilie 2009 - Sputnik Moldova
7 aprilie 2009 în imagini: 10 ani de la protestele violente

În prefața cărții, cunoscutul poet și prozator Boris Marian, membru al uniunilor scriitorilor din Moldova, Rusia și Ucraina, spune că personajul principal al cărții, Oleg Juravel, a devenit victima unor confruntări pentru puterea în stat.

Interesul cititorului este alimentat de scurta aflare a personajului principal în izolatorul de detenție preventivă și a descrierii realiste a vieții și obiceiurilor din închisoare, cu toți locatarii ei, inclusiv șefii și gardienii.

În general, această istorie îl ajută pe scriitor să scoată la lumină defectele, psihologia și metodele de guvernare ale elitei conducătoare, de la etajele superioare până la cele de jos ale sistemului social-statal.

© Sputnik / Miroslav RotariCartea «Поэма о наручниках» (traducere din rusă: „Poemul cătușelor”) a prozatorului moldovean Valeriu Reniță
„Poemul cătușelor” – o nouă voce și o nouă cale în literatura de limba rusă din Moldova - Sputnik Moldova
Cartea «Поэма о наручниках» (traducere din rusă: „Poemul cătușelor”) a prozatorului moldovean Valeriu Reniță

Un „avantaj incontestabil” al povestirii, apreciază Boris Marian, este descrierea de către autor a realităților și atmosferei din viața elitei conducătoare și a anturajului acesteia – consilieri ai primelor persoane în stat, care iau decizii de importanță majoră pentru țară, breasla judiciară și birocratică, jurnaliștii „de pe lângă curte”.

Исправительное учреждение  - Sputnik Moldova
Închisorile din Moldova au ajuns groaza Europei: Brățările salvatoare pentru arestați

Astfel, autorul ridică vălul de pe lumea secretă în care se face politica și se împarte bogăția. Pentru cititorul obișnuit, în aceasta rezidă noutatea lucrării, mai ales că autorul cunoaște atmosfera din interior, el însuși activând în acea lume pe parcursul mai multor ani. Anume din acest motiv observațiile și concluziile autorului sunt deosebit de valoroase pentru cei neinițiați, adică pentru noi...

Boris Marian mai semnalează două mari virtuți ale povestirii lui Valeriu Reniță. În primul rând, este vorba despre minunatele pagini ale istoriei de dragoste dintre personajul principal și soția lui, scrise cu lirism subtil și precizie psihologică.

În al doilea rând, o soluție cu adevărat scriitoricească și modernă este împletirea organică a firului narativ cu cel al presupunerilor științifico-fantastice ale personajului principal despre minunile câmpului cuantic și teoria particulelor de undă. Acest aspect înzestrează povestirea cu pondere în timp și-i conferă un sens filosofic.

Iar cel mai important lucru, menționează Boris Marian în prefața volumului „Poem despre cătușe”, este că, din a treia încercare, la a treia carte, Valeriu Reniță și-a găsit vocea și calea în literatura de limba rusă din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0