Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Unde se află Moldova astăzi și cine se face vinovat de eșecul acestei țări

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu  - Sputnik Moldova
Abonare
Nicolae Osmochescu spune lucrurilor pe nume - Cine se face vinovat de eșecul Republicii Moldova.
Unde se află Moldova astăzi și cine se face vinovat de eșecul acestei țări

Lipsa unei strategii de dezvoltare a țării, numărul mare de partide, dar și calitatea proastă a politicienilor de la Chișinău sunt factorii care au dus la stagnarea Republica Moldova. Declarația aparține doctorului în drept internațional Nicolae Osmochescu și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Fostul judecător al Curții Constituționale spune că în primii ani după obținerea independenței, Moldova a înregistrat progrese mari atât în plan intern, cât și extern. Procesul a fost stopat însă începând cu anul 1995.

„Când am devenit membri ai Consiliului Europei, au apărut foarte multe partide, anume atunci sistemul partinic a început să șchiopăteze. Aproape 50 de formațiuni într-o țară este foarte mult, mai ales pentru o țară mică ca Republica Moldova. Așa se face că am ajuns ca partidele să fie vândute”, spune doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu.

Și tot de atunci, politicienii de la Chișinău nu s-au ostenit să vină cu o strategie de dezvoltare a țării.

Vladimir Voronin   - Sputnik Moldova
Voronin spune lucrurilor pe nume: Cât de independentă este astăzi Moldova

„Cel mai grav este că începând cu 1995 noi nu am încercat să stabilim direcțiile prioritare ale politicii interne și externe ale statului. Până în prezent, noi ne conducem de direcțiile principale ale politicii externe adoptate de Parlamentul din 1995. Vă dați seama?”, adaugă Nicolae Osmochescu.

Doctorul în drept internațional spune că Moldova a avut doar de suferit de pe urma dublelor standarde adoptate de conducerile țării în privința partenerilor străini.

„Noi din start nu am avut priorități clar stabilite. Noi am încercat să stăm cu fundul nu în două luntri, dar în trei, lucru ce a dus la destabilizare și stagnare. Interesele astea meschine și mercantile de partid, fără a lua în considerație interesele majore ale poporului, ne-au dus aici, unde ne aflăm astăzi”, conchide fostul judecător al Curții Constituționale.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0