Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce legendă ascunde mica biserică de lemn din Capitală?

Abonare
Cea de-a doua biserică din lemn de la Muzeul Satului (Porţile Oraşului) a fost restaurată în anul 2017 la inițiativa preotului Sergiu Curnic.

Mica biserică de lemn din satul Gârbova datează din anul 1775. Lăcașul a fost pe timpuri adăpost pentru creştinii, care erau prigoniţi de atei. Biserica a stat în paragină mai mult de 20 de ani, până când părintele Sergiu Curnic nu a venit cu propunerea de a restaura mica bisericuță.

Preotul a muncit cot la cot cu specialiștii și cu toți împreună au reușit să recosntruiască biserica mică de lemn în mai puțin de un an. Aceasta a fost construită din bârne vechi de stejar, iar în interiorul ei sunt icoane vechi de peste 300 de ani.

"Spre exemplu, icoana Maicii Domnului a fost donată de către o comunitate religioasă dintr-o biserică, care cu părere de rău, a ars un an în urmă. Icoana este restaurată și pusă spre închinare pentru creștini", a mărturisit părintele Curnic.

Preotul spune că lăcaşul și-a păstrat autenticitatea. În bisericile vechi de lemn ușile erau foarte joase, iar oricine intra în casa Domnului trebuia să-și plece capul.

"Și oamenii simpli și împărații care intrau în biserică își aplecau capul. Este o legendă care spune că și cei care intrau în biserică pentru ca să fure tot trebuiau să plece capul, pentru că aceasta este casa Domnului", a menționat parohul bisericii.

Părintele Sergiu Curnic a relatat o legendă impresionantă despre micile biserici care "se construiau într-o noapte" în satele moldovenești.

"Pe timpuri se spunea: într-o noapte în satul nostru s-a construit o biserică. Cum poți să construiești o biserică într-o noapte? Legenda spune că prima bârnă a bisericilor de lemn era în formă de semicerc. Astfel, biserica era legată iarna de boii și de caii, care trăgeau pe zăpadă biserica în satul vecin. Astfel, într-o noapte apărea biserica în sat. Bisericile mari erau demontate pentru că nu erau posibil să fie transportate", a conchis preotul.

Mica biserică de lemn nu este singura biserică restaurată la inițiativa părintelui Sergiu Curnic. În anul 2011, tot în curtea Muzeului Satului a fost reconstruită Biserica de Lemn "Adormirea Maicii Domnului", cea mai veche de acest gen din Republica Moldova. Aceasta reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, iar tinerii stau la rând ca să se cunune aici.

Fluxul de știri
0