Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mulți adolescenți suferă de aceste afecțiuni, însă părinții nici nu bănuiesc

© Sputnik / OsmatescoLudmila Sîrbu
Ludmila Sîrbu - Sputnik Moldova
Abonare
Ludmila Sîrbu, analistă de Programe Tineret în cadrul UNFPA Moldova, a vorbit, în studioul ”Sputnik Moldova”, despre problema de sănătate care afectează mulți adolescenți.
Mulți adolescenți suferă de aceste afecțiuni, însă părinții nici nu bănuiesc

Potrivit Ludmilei Sârbu, cei mai mulți adolescenți din țara noastră suferă din cauza stresului și depresiei. Despre aceste stări ei vorbesc deschis în cadrul disciplinei opționale ”Educație pentru sănătate”.  

”Copiii suferă din cauza stresului și depresiei, situație normală pentru perioada de adolescență. Corpul lor trece prin schimbări fizice pe care ei nu le înțeleg. Nu știu cine sunt, parcă nu sunt nici copii, dar nici adulți. Relațiile cu părinții, colegii și prietenii sunt tensionate, fapt care intensifică starea lor emoțională”, a relatat Ludmila Sârbu.

Potrivit Ludmilei Sîrbu, în multe cazuri părinți nu observă sau nu acordă importanță suferințelor spirituale ale copiilor. Ignorate în perioada adolescenței, stările de stres și depresie pot să afecteze grav sănătatea mintală a tinerilor. În acest context, ei riscă să adopte comportamente periculoase pentru sănătate și viață.

”Părinții și cadrele didactice trebuie să-i urmărească dintr-o parte și să intervină pentru a-i ghida într-o direcție corectă. Cel mai recent studiu vorbește în continuare despre consumul de alcool și tutun în rândul adolescenților. 60% dintre tinerii de 17 ani, care au raportat că au avut relații sexuale, nu au folosit  metode de contracepție. Noi promovăm abstinența, inclusiv prin disciplina ”Educație pentru sănătate”, deoarece abstinența previne atât bolile cu transmitere sexuala, cât și sarcinile neplanificate. Vedem însă că această metodă nu funcționează pentru toți tinerii, de aceea ei trebuie să cunoască alternative”, a explicat Ludmila Sârbu.

Mai multe detalii despre riscurile pentru sănătatea tinerilor aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0