Vrem în Europa, dar excelăm prin lipsa de cultură

© Sputnik / OsmatescoGunoi. Imagine de arhivă
Gunoi. Imagine de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Când oare nivelul de cultură al locuitorilor Capitalei Moldovei va atinge un astfel de nivel încât să nu-ți fie jenă să privești în ochii străinilor care ne vizitează țara? - se întreabă editorialistul Sputnik Moldova.

Expresia „capitală europeană”, dacă e să o atribui Chișinăului, demult deja și-a schimbat sensul inițial. Auzind această expresie, undeva prin Europa (se pare că anume într-acolo dă năvală aproximativ jumătate din populația țării), mulți se gândesc la frumusețea Parisului, la sobrietatea Berlinului sau la armonia Londrei, și nicidecum la ceea ce le trece prin cap chișinăuienilor.

„Capitala europeană” moldovenească este cu totul altceva. Chiar dacă nu atingem tema drumurilor infernale (pe care orice oaspete al Capitalei nu poate să nu le observe), la noi au loc fenomene care te fac – a câta oară? – să-ți pui mâinile în cap.

Chiar în ajun, pe rețelele de socializare a apărut un video în care se vede cum un tânăr s-a gândit să-și spele picioarele într-o cișmea din care bea lumea apă.

Și nu ar fi fost mare lucru dacă tipul ar fi luat apa în căușul mâinilor și și-ar fi clătit fața sau și-ar fi stropit picioarele. Dar, de unde! El s-a încumetat să-și înghesuie, pe rând, câte un picior (lucru deloc ușor având în vedere înălțimea considerabilă a construcției) chiar în chiuveta în care curge șuvița de apă asupra căreia trecătorii se apleacă să-și potolească setea.

O voce feminină din spatele imaginii spune sarcastic că aceasta-i Moldova și că aici „totul este minunat”. Dar oare nu de noi depinde cum va fi orașul în care locuim? Uneori lipsa de atitudine este cel mai mare viciu. Iar la noi dai peste asemenea fenomene la tot pasul. De aceea simți ațintite asupra ta priviri uimite, iar uneori chiar pline de reproș, atunci când decizi să ajuți un om al străzii întinzându-i o sticlă cu apă într-o zi caniculară sau când te oferi să achiți cumpărăturile unei bătrânele care, stând lângă rafturile din magazin, își tot numără bănuții care așa și nu-i ajung ca să-și cumpere cele mai ieftine produse.

Un oraș al contrastelor? Puțin probabil. Mai curând este vorba de un oraș cu oameni preocupați doar de propria persoană, care nu observă ce se petrece în jurul lor, iar dacă și văd ceva neplăcut, preferă să treacă pe alături, de parcă acest lucru nu-i privește deloc.

Da, Chișinăul este departe de a fi un oraș ideal. Există multe probleme pe care locuitorii nu le pot soluționa de unii singuri, acestea ținând de competența administrației locale. Apropo, lucrurile parcă s-au mai urnit din loc în acest sens: se reconstruiesc parcurile, se repară străzile, iar pe 25 august a început să funcționeze, prima dată după 28 de ani, havuzul din parcul Valea Trandafirilor.

La eveniment a venit destul de multă lume: familii cu tot cu copii, dar și orășeni mai curioși. Întrebarea este, cât se va menține acest havuz în starea în care se află acum?

Experiența ultimilor ani  - când cineva, nu se știe în ce scop, a demontat într-o noapte băncile de pe o alee întreagă din acest parc, sau când niște vandali au distrus stațiile de așteptare și au dărâmat panourile cu graficul circulației transportului public – ne sugerează că se va găsi și de data aceasta cine să-și aducă aportul la „înfrumusețarea” havuzului muzical.

Însă libertatea și democrația nu trebuie confundate cu anarhia și sfidarea normelor morale. Acestea sunt lucruri absolut diferite. Să nu arunci pe stradă ambalajul de la bomboană sau mucul de la țigară, ci să le duci la coșul de gunoi, chiar dacă acesta se află și la câteva sute de metri. Doar nu este o muncă peste puteri. Păcat că nu oricare înțelege acest fapt. Aș vrea să cred că, mai devreme sau mai târziu, situația se va schimba, iar nouă nu ne va mai fi rușine să privim în ochii oaspeților sosiți din afara țării.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

Fluxul de știri
0