Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Violeta Ivanov: Admit că va fi elaborată o lege care va permite importul deșeurilor

© Sputnik / Miroslav RotariVioleta Ivanov
Violeta Ivanov - Sputnik Moldova
Abonare
Legislatorii au aprobat construcția unei fabrici de incinerare a deșeurilor. Cum explică această decizie Violeta Ivanov, președinta Comisiei de Mediu și Dezvoltare Regională a Parlamentului.
Violeta Ivanov: Admit că va fi pregătită o lege care va permite importul deșeurilor

Uniunea Europeană a interzis construcția întreprinderilor de incinerare a deșeurilor, după ce savanții au demonstrat că emisiile degajate în atmosferă provoacă afecțiuni cancerigene, iar copiii se nasc cu malformații congenitale. Rezultatele unui studiu, care confirmă pericolul pentru sănătate, realizat în statele europene, au fost prezentate și Parlamentului Republicii Moldova, în contextul dezbaterilor despre arderea deșeurilor, care au durat mai mulți ani. Cu toate acestea, majoritatea legislatorilor a susținut construcția unei fabrici de incinerare.

”În primul rând, nu este rentabil economic, deoarece nu avem deșeuri cu randament caloric înalt. Ca să le ardem, trebuie de folosit agent termic. În acest caz, agentul termic va avea un tarif de incinerare de zece ori mai mare, decât tariful actual. În plus, pentru ca fabrica să obțină venituri, va trebuie să funcționeze cel puțin zece ani. Iar pentru asta trebuie asigurată cu deșeuri cu randament caloric înalt. În UE, țările care ard gunoiul sunt impuse să plătească taxe mari, deoarece în urma arderii, sunt emanate substanțe extrem de toxice”, a explicat Violeta Ivanov.

De aici reiese că țara noastră va fi nevoită să aducă deșeuri din țările UE, pentru a asigura funcționarea fabricii. În aceste condiții, Violeta Ivanov admite că, în timpul apropiat, Parlamentul va pregăti un proiect de lege care va permite importarea gunoiului.

”În 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu privire la tranziția spre economia circulară, care prevede prevenirea incinerării deșeurilor și eliminarea subvențiilor de incinerare de orice tip, chiar dacă produce energie. În baza acestei rezoluții, Comisia Europeană a adoptat planul de acțiune al UE pentru economia circulară, unde deșeurile sunt privite ca resurse reciclabile. Anume în baza acestui document au fost stabilite cotele obligatorii și termenele pentru reciclarea deșeurilor, pentru următorii ani”, a explicat Violeta Ivanov.

Despre impactul asupra sănătății a emisiilor generate de activitatea întreprinderilor de incinerare a deșeurilor aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0