Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Petru Lucincshi: Independența este un cadou

© Sputnik / Rodion ProcaPetru Lucinschi
Petru Lucinschi - Sputnik Moldova
Abonare
Tot ce se întâmplă după 28 de ani de independență are rădăcini, circumstanțe și urmări, iar independența oricărei țări se obține doar prin suferință. Despre maturitatea Republicii Moldova după aproape 30 de ani de independență s-a discutat în studioul Sputnik Moldova, cu un fost președinte de țară.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Independența este un cadou, iar cetățenii nu l-au apreciat pe deplin. Declarația a fost făcută de cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, invitatul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova. Fostul președinte spune că indiferent de cât de ușor sau greu a fost obținută independența țării noastre, pentru aceasta trebuie de plătit.

парад в Кишиневе, 25 лет независимости - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Programul manifestărilor dedicate Zilei Independenței: Anunțul făcut de Guvern

„Dacă vorbim de independență, trebuie să vorbim de oameni. Realizăm această declarație deindependență, această posibilitate, în funcție de cum suntem”, a declarat Petru Lucinschi.

Fostul președinte mai spune că societatea noastră s-a divizat chiar de la primii pași de independență din cauza unor principii ideologice, cum ar fi limba pe care o vorbim, iar asta ne face să trăim permanent într-o atmosferă tensionată.

„Societatea nu a fost organizată. În concluzie, trebuie foarte bine să analizăm acest cadou al istoriei. Dacă noi am devenit țară, atunci trebuie să prețuim acest lucru. Trebuie depus efort și neapărat să se discute modalitățile prin care facem țara”, a mai spus Petru Lucinschi.

Referindu-se la emigrare, Petru Lucinschi a precizat că acest fenomen este o problemă globală, nu doar a Republicii Moldova, iar guvernarea trebuie să se concentreze nu pe cum să-i reîntoarcă pe moldoveni, ci cum să-i motiveze să nu mai plece.

Fluxul de știri
0