Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Arcul de Triumf, al „nimănui” și riscă să se năruie: Ce propune Mitropolia Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariТриумфальная арка
Триумфальная арка - Sputnik Moldova
Abonare
Arcul de Triumf din centrul Capitalei riscă să se prăbușească. Autoritățile locale spun că nici până acum nu este clar cine e responsabil să întrețină acest monument.

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik. Mitropolia Moldovei a venit cu inițiativa să-și asume responsabilitatea gestionării Arcului de Triumf și identificarea resurselor financiare necesare pentru restaurarea acestuia.

Într-un comunicat de presă, Mitropolia cere autorităților să înregistreze acest obiectiv al patrimoniul național în lista celor 718 monumente ocrotite de stat care sunt prevăzute în hotărârea de Guvern nr. 740 din anul 2002, astfel încât „Arcul de Triumf – Porțile Sfinte să redevină pe bună dreptate o carte de vizită a orașului și a țării, pe care cu părere de rău autoritățile locale l-au lăsat de izbeliște, fapt constatat în prezent de opinia publică”, este precizat în comunicatul Mitropoliei.

Tamara Nesterov - Sputnik Moldova
Podcasturi
Monumentele de arhitectură din Chișinău - adevărate opere de artă

Totodată, Mitropolia precizează că „Biserica Ortodoxă din Moldova pe parcursul a mai bine de două decenii a restaurat și a repus în valoare 718 edificii eclesiale – monumente de stat, care defapt sunt patrimoniul național al țării și în continuare vor rămâne astfel, doar că Biserica Ortodoxă din Moldova le-a gestionat, le-a reconstruit, le-a restaurat”.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, doctorul în studiul artelor, arhitectul și cercetătorul științific, Tamara Nesterov, a declarat că Arcul de Triumf sau Porțile Sfinte, cum i se mai spune, a ajuns întâmplător în inima Chișinăului.

”După războiul ruso-turc, armele turcești au fost topite, iar din masa obținută s-au turnat clopote pentru Catedrala din Chișinău. Clopotele au fost turnate la Ismail. Atunci s-au greșit dimensiunile clopotului mare, care era prea mare pentru foișorul Catedralei în care nu încăpea. Se întâmpla în perioada Imperiului Rus, după războiul rusă-turc. Atunci s-a luat hotărârea de a fi ridicat un Arc de Triumf pentru a putea fi instalat clopotul mare", a declarat  Nesterov.

Arcul de Triumf din Capitală este considerat drept unul dintre cele mai frumoase din lume. Acesta a ajuns în diverse clasamente ale lumii.

Fluxul de știri
0