Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Revenirea Rusiei discutată la Summitul G7: Reacția lui Peskov - Detalii

© REUTERS / POOLSummit-ul G7 din Franța
Summit-ul G7 din Franța - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Liderii țărilor G7 au discutat la summitul de la Biarritz subiectul revenirii în formatul de „opt” cu participarea Rusiei, transmite Kiodo, cu referire la surse din cercuri guvernamentale japoneze.

CHIȘINĂU, 25 aug - Sputnik. Nu se cunosc detalii privind conținutul discuției, sursa agenției Kiodo precizează că această informație „nu va fi dezvăluită în nici un caz”.

Summit-ul G7 din Franța - Sputnik Moldova
Liderii mondiali la Summitul G7 din Franța - Galerie Foto

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică că Rusia va lua în considerare o posibilă invitație a lui Vladimir Putin la summitul G7 din 2020.

Сomentariul vine în condițiile în care Donald Trump a declarat pentru reporteri că este „posibil” să-l invite pe Putin să participe la summit-ul de anul viitor.

​Anterior, Donald Trump a căzut de acord cu propunerea lui Emmanuel Macron de a invita Rusia la summitul G7 din 2020, care va avea loc în Statele Unite.

Cu o zi înainte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea Europeană respinge categoric inițiativa lui Trump de a invita Rusia înapoi în G7, spunând că va încerca să convingă ceilalți lideri ai blocului că ar fi mai bine să invite Ucraina ca oaspete la următorul Summit G7.

Vladimir Putin, la rândul său, a declarat că Rusia consideră utile orice contacte cu țările G7 și nu exclude reluarea formatului G8. Angela Merkel a legat subiectul revenirii la formatul G8 de progresul în reglementarea ucraineană.

Grupul celor șapte (G7) - este o uniune a țărilor economic dezvoltate, din care fac parte Marea Britanie, Italia, Canada, SUA, Franța, Germania și Japonia. Clubul a activat în formatul G7 în perioada 1976-1997. După alăturarea Rusiei acesta se numea G8. În martie 2014, când la putere la Washington se afla Barack Obama, membrii occidentali ai grupului au decis să revină la formatul G7, după evenimentele din Ucraina și criza ce a urmat în relațiile dintre SUA și Europa cu Rusia.

Fluxul de știri
0