Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce studiază elevii la disciplina ”Educație pentru sănătate”

© Sputnik / OsmatescoMariana Goraș
Mariana Goraș - Sputnik Moldova
Abonare
Șefa adjunctă a Direcției Învățământ General a Ministerului Educației, Mariana Goraș, a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, ce studiază elevii la orele de ”Educație pentru sănătate”.
Ce studiază elevii la disciplina ”Educație pentru sănătate”

”Educația pentru sănătate” cultivă elevilor cunoștințe despre factorii de risc pentru sănătatea mintală și fizică. Disciplina explică măsurile de prevenire a maladiilor canceroase, cardiovasculare și infecțioase, respectarea igienei personale alimentația sănătoasă, combaterea violenței în instituțiile de învățământ și în familie și protecția mediului ambiant.

”Disciplina este despre activitatea și odihna copiilor, alimentația sănătoasă, alcătuirea corectă a rațiilor alimentare, în funcție de vârstă. Avem situații când fetițele iau decizii alimentare greșite și ajung să sufere de anorexie. Un alt capitol este sănătatea reproductivă – creșterea și dezvoltarea copilului, schimbările din perioada adolescenței, prevenirea abuzului psihologic și fizic și a consumului de substanțe nocive. Sau la ce vârstă ar putea un adolescent să guste, de exemplu, puțină șampanie, în prezența familiei. Discutăm și despre combaterea bullying-ulu și protejarea sănătății mintale”, a explicat Mariana Goraș.

Disciplina opțională ”Educația pentru sănătate” este predată elevilor claselor I-XII, din anul 2015. Peste 19 mii de adolescenți au urmat cursul în perioada 2018-2019. Din 1 septembrie, ”Educația pentru Sănătate” va fi studiată și în 15 instituții școli din raioanele Cahul, Orhei, Rezina, Făleşti şi Ungheni.  

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0