Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surse radioactive, la Aeroportul Internațional Chișinău: SIS oferă detalii

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deșeuri radioactive au fost depistate la Aeroportul Internațional Chișinău. Iată ce spun specialiștii.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Aproape 30 de dispozitive utilizate la aeronavele de tip sovietic pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe aeronavă au fost depistate la Aeroportul Internațional Chișinău. Acestea sunt cu termen de uzură învechit și depăşesc considerabil fonul natural de radiaţie. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Informații și Securitate într-un comunicat de presă.

Apocalipsa - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Dezvăluire: Oamenii de ştiinţă - Consecințele radioactive ale unei „apocalipse solare”

SIS anunță că în cazul în care sursele radioactive vor fi plasate în vizor, acestea ar putea fi utilizate de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cât şi transbortate peste hotarele ţării.

Astfel, agentul economic trebuie să predea dispozitivele nefuncționale către Î.S. „Obiecte Speciale”, în scopul evitării posibilelor acţiuni ilegale, cât şi prejudicierea sănătăţii şi securităţii populaţiei. 

SIS informează că în ultimele trei luni au fost identificate în total 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal. Deşeurile radioactive au fost depistate în cadrul unor investigații speciale pe întreg teritoriul ţării, de către ofiţerii Centrului Antiterorist al SIS în cooperare cu Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice şi Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Menționăm că SIS desfăşoară acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care  pot aduce prejudicii majore securităţii naţionale, populaţiei şi mediului.

Fluxul de știri
0