Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfidarea totală a arhitecturii: Ce hidos arată un bloc de locuit din Chișinău – Foto

© Sputnik / Miroslav RotariПервый троллейбус в аэропорт
Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii sunt îngroziți de cât de anapoda arată un bloc de locuit pe acoperișul căruia a fost construită o mansardă.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Un utilizator a postat pe o rețea de socializare fotografia un bloc din Chișinău care ar putea pretinde la titlul de „cea mai hidoasă” clădire a Capitalei.

Clădirea, din Sectorul Râșcani, a fost dotată cu mansardă acum câțiva ani, în pofida faptului că locatarii se împotriveau și chiar au invitat și presa pentru a-i ajuta să-și facă dreptate.   

Mansarde (poză simbol) - Sputnik Moldova
Societate
Locuitorii Capitalei, în pericol: Mai multe mansarde se află în stare deplorabilă

Pentru a construi mansarda, firma de construcții s-a judecat cu Pretura Râșcani prin anii 2013-2015, iar instanța de judecată le-a dat câștig de cauză constructorilor.  

Ca urmare a deciziei judecătorului, Chișinăul s-a ales cu respectiva construcție, care lasă impresia că arhitectura și ingineria încă nu au fost inventate.

Moda mansardelor, pornită pe timpul când primar era Dorin Chirtoacă, a devenit un dezastru pentru Chișinău. Mansarde au fost construite pe acoperișurile mai multor blocuri din toate sectoarele Capitalei.

Blocuri vulnerabile la cutremur

Există chiar mansarde cu două etaje, care „încoronează” acoperișurile primelor blocuri de locuit construite pe timpul fostei Uniuni Sovietice.

Aceste blocuri vechi au supraviețuit celui mai mare cutremur de pământ al secolului trecut, din anul 1977. Locatarii își fac griji că mansardele reduc șansele ca aceste case vechi să reziste unui nou cutremur puternic.

În cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, pirederile materiale ar fi colosale în Republica Moldova – de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, a semnalat anterior directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Igor Nicoară, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik.

„Blocurile ridicate până la implementarea normativelor de rezistență antiseismică, adică cele construite până în ani '50, sunt mai vulnerabile. Blocurile noi au fost construite respectându-se normativele de securitate antiseismică, ceea ce ne permite să spunem că sunt mai în siguranță", a precizat Igor Nicoară.

Fluxul de știri
0