Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro și dolarul se scumpesc fulgerător: Cursul valutar al BNM pentru 22 august

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют  - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul săptămânii, cotația oficială dolarului a urcat cu 24 de bani, iar prețul monedei euro a urcat cu tocmai 35 de bani - semn că valuta este solicitată la sfârșit de vară.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. La cursul oficial stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 22 august, un dolar american este cotat cu 17.79 lei, un euro – cu 19.75 lei, o hrivnă ucraineană – cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4.18 bani, o rublă rusă – cu 27 de bani.

cursul valutar
Euro și dolarul se scumpesc fulgerător: Cursul valutar al BNM pentru 22 august - Sputnik Moldova
cursul valutar

De miercuri până joi, leul s-a depreciat în raport cu toate valutele. Cel mai mult s-au scumpit euro și dolarul.

În intervalul 19-22 august, prețul dolarului a crescut cu 24 de bani, iar euro s-a scumpit la cursul BNM cu tocmai 35 de bani.

Euro - Sputnik Moldova
Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

Miercuri, 21 august, casele de schimb valutar cumpărau dolarul cu aproximativ 17,78 lei și îl vindeau în medie cu 17,94 lei. Un euro era cumpărat cu 19,70 lei de unitățile de schimb valutar și vândut cu 19,90 lei.

Prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Euro este cea mai tranzacționată valută în Republica Moldova – peste 67% din operațiunile de pe piața valutară din iunie 2019 au vizat această monedă.

Ponderea dolarului american a fost de aproape 17% în totalul rulajului tranzacțiilor valutare în numerar din iunie 2019, rubla rusă a avut o pondere de peste 6%, leul românesc – de 2%, hrivna ucraineană – de 0,6%.

Rulajul lunar al pieţei valutare în numerar a Republicii Moldova echivalează, în medie, cu 350 de milioane de dolari americani.

BNM prognozează, în cel mai recent raport, o rată a inflației de 5% în 2019 și de 6,7% în 2020.

Fluxul de știri
0