Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aveți datorii la asociațiile de creditare nebancară? – Autoritățile vă sar în ajutor

© Sputnik / Miroslav RotariAlina Cebotariov
Alina Cebotariov - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii care au luat un credit de la o organizație de creditare nebancară și care au acumulat restanțe la achitarea lui trebuie să știe că dobânzile, comisioanele sau penalitățile ar putea fi plafonate, astfel încât să nu depășească valoarea împrumutului inițial contractat. Comisia Națională a Pieței Financiare pregătește mai multe modificări la legislația în vigoare.
Aveți datorii la asociațiile de creditare nebancară? – Autoritățile vă sar în ajutor

Șeful Direcției Generale Creditare Nebancară din cadrul CNPF, Alina Cebotariov, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că, datorită faptului că sectorul nebancar se află pe o traiectorie ascendentă, există riscul ca populația să se îndatoreze excesiv.

Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns la 465 de mii de persoane, iar valoarea medie a unui împrumut depășește 18 mii de lei.

„Ceea ce propunem noi este limitarea costurilor totale care pot fi aplicate de către o organizație nebancară pentru împrumuturile pe termen de până la doi ani. Acest cost total nu poate depăși suma inițială a împrumutului care este luat. Un alt aspect este că în aceiași organizație de creditare nebancară nu poți lua un alt credit, dacă nu l-ai închis pe primul. Asta ar însemna că dacă o persoană va lua o mie de lei, ea va trebui să întoarcă nu mai mult de două mii de lei, oricare ar fi penalitățile”, a precizat Alina Cebotariov.

Ea mai spune că prin modificările propuse se va  tempera gradul de împovărare a populației prin introducerea de noi reglementări de creditare responsabilă, inclusiv cerințe privind condițiile și modul de evaluare a capacității clientului de rambursare a creditului nebancar. Potrivit proiectului, organizațiile de creditare nebancară urmează să raporteze la birourile istoriilor de credit, care sunt trei la număr în Moldova, despre persoanele care au luat mai multe credite și s-au dovedit a fi neoneste.

Conform datelor CNPF, la data de 1 iunie 2019, activele deținute de organizațiile de creditare nebancară se cifrează  la aproximativ zece miliarde de lei, fiind în creștere cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0