Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

S-a confirmat 100%: În SUA, Iohannis a cedat totul… pe nimic

© Photo : Președintele RomânieiKlaus Iohannis și Donald Trump, la Washington
Klaus Iohannis și Donald Trump, la Washington - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Absolut nimic concret, decât angajamentele României de a-și modifica legislația, de a elimina competiția din calea firmelor americane și de a le crea acestora facilități la cerere - și de a participa la toate conflictele SUA.

Scriam ieri că ”Europa Liberă”, publicația înființată de CIA și finanțată de Congres, a expus deja ce va pretinde Trump de la Iohannis. Puntele erau clare:

- creșterea susținerii financiare pentru prezența militară a SUA în România – și chiar o prezență sporită – evident, în paralel cu renunțarea la susținerea armatei europene, deci o supunere totală pe acest plan față de SUA;

- Iohannis să rezolve problemele firmelor americane care exploatează gaze – inclusiv a celor care vor să exploateze gaze de șist;

- România să se alinieze la politica externă a SUA, de urgență fiind boicotarea concernului Huawei.

De fapt, recunosc, ceea ce prevedeam a fost chiar depășit!

2% este puțin, vrem mai mulți militari

În domeniul militar, Iohannis a zis presei cu nonșalanță – ”2 % este puțin - și va trebui să avem în NATO discuție despre această cotă”.

”I-am arătat președintelui Trump importanța creșterii prezenței militare în România și l-am asigurat că voi continua să susțin ferm acest obiectiv”, a declarat Iohannis. 

Mai mult, Iohannis a subliniat că ”discuția va continua cu secretarul Apărării, vrem să avem mai mulți militari - tema va fi urmărită de secretarul Apărării și aprofundată”, a subliniat și repetat Iohannis.

Klaus Iohannis şi Donald Trump la Washington - Sputnik Moldova
Iohannis, după întâlnirea cu Trump: Vrem mai mulți militari americani în România

S-a adus în discuție exemplul Poloniei (cu ”gluma serioasă” a președintelui Duda – noua bază ”Fort Trump”). Interesant, pentru că acolo Polonia s-a angajat la o co-investiție de 2 miliarde și participare la cheltuielile bazei! Deci și la noi se va pune problema cheltuielilor în comun, probabil!

Ce mai contează că ministrul Apărării, al Finanțelor sau premierul nu au fost în nici un fel informați?...

În privința armatei europene, cei doi președinți nu au făcut declarații, dar din sublinierea necesității ”întăririi flancului estic al NATO” – și din punctarea exemplului Poloniei, este clar că Trump s-a asigurat că armata UE nu mai are loc!

”România va rămâne un aliat de încredere al SUA la nivel global”, a întărit Iohannis legământul ”strategic”.

Colonizare - pe față!

Domeniul energiei; Iohannis a specificat clar că se va modifica atât legea Offshore, cât și Ordonanța 114, a ”lăcomiei”, care viza marile companii. De altfel, în pregătirea cererilor americane, propagandiștii NATO au subliniat că Ordonanța, a plafonat prețurile la gaze, favorizând importurile de gaze. A fost chiar acuzat guvernul că ”face jocul rușilor”.

Devine clar acum și de ce se cere sesiune extraordinară a parlamentului. ”Să nu cumva să plece Exxon” – a fost cuvântul de ordine al propagandei.

Dar, așa cum scriam ieri, discuția se referă și la ”alte surse de energie”. Adică la gaze de șist.

”Președintele Trump e interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, lucru important și pentru noi, România este capabilă să devină furnizor de energie”, a declarat Iohannis presei.

România și Statele Unite ”recunosc că securitatea energetică este securitate națională”, se spune în declarația comună.

”Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei”, se arată în Declarația comună.

 România și Statele Unite ”vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări”.

”Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”.

Deci, ce avem aici? Colonizare pe față:

- ne băgăm în conflictul SUA contra țările UE pe tema Nord Stream 2,

- dăm exclusivitate americanilor în materie de gaze naturale (”resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre”)

- mai mult, aceeași exclusivitate se va da americanilor în domeniul energiei nucleare, o companie din SUA vrea să intre la Cernavodă instalând un fel de… prototipuri, insuficient testate.

Cum se va asigura această călcare în picioare a pieței libere? Simplu: ”România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională”.

Securitate națională – nu, implicare în conflictele altora!

Adică, așa cum a fost anulată licitația pentru Comarnic – Brașov, câștigătoare fiind o companie turco-chineză, așa va fi și în energie… și nu numai.

De exemplu, în implementarea tehnologiilor bazate pe 5G! Și așa ajungem la ultimul punct al listei noastre – ”România să se alinieze la politica externă a SUA, de urgență fiind boicotarea concernului Huawei”.

”Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”, se scrie negru pe alb în Declarația comună a președinților României și SUA - „Acționăm împreună, ca prieteni și aliați”.

Ați mai auzit de o asemenea nebunie?! Prin urmare, noi declarăm firmele chineze, implicit China, ca ”riscuri de securitate” care trebuie ”evitate”, deci eliminate din piață!

Donald Trump - Sputnik Moldova
Trump aruncă bomba – reia ideea formatului G8, cu Rusia

Dar, de partea cealaltă – CE S-A OBȚINUT de la americani, de la Trump?

Concret, NIMIC! Președintele SUA va sprijini includerea în programul Visa Waiver ”în conformitate cu cerințele legislației SUA” – adică o vrăjeală – și, așa cum veți citi în alt articol, o minciună sfruntată!

Investiții? Nimic concret, iar Iohannis a pasat subiectul când a fost întrebat de presă despre ceva concret, o dimensiune a investițiilor.

Deci nimic, dar absolut nimic concret, decât angajamentele României de a-și modifica legislația, de a elimina competiția din cale firmelor americane și de a le crea acestora facilități la cerere, și de a participa la toate conflictele SUA – cu țări din UE, cu China, cu Rusia, poate și cu Turcia…

Ah, am uitat – SUA, cea mai puternică armată din lume, ne asigură… Apărarea! Securitatea! Ce glumă sinistră – mai ales prin faptul că ne cred atât de idioți!

Deci, vizita asta intempestivă a fost un episod de nebunie… sau ce?! Trădare națională? Eu unul nu m-aș feri de această acuzație, având în vedere modul în care Iohannis s-a dus la Washington, ca într-o operațiune specială, în care un rol important l-a avut un specialist – George Maior.

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Fluxul de știri
0