Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce ACUM și PSRM sunt condamnate să guverneze 4 ani? CCM va da semnalul că alianța cade

© Sputnik / OsmatescoTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Abonare
Deși sunt neînțelegeri între componentele coaliției de guvernare, se pare că cele trei partide vor trebui să se accepte în continuare, asta dacă PSRM și ACUM nu vor să ajungă la anticipate, care se vor desfășura conform sistemului mixt de vot, pe care l-au criticat vehement cei din ACUM.
De ce ACUM - PSRM sunt condamnați să guverneze patru ani? CCM va da semnal că alianța cade

PSRM și ACUM sunt condamnate să guverneze timp de patru ani. O declarație în acest sens a fost făcută de către expertul constituțional Teodor Cârnaț în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova

”Eu personal nu am fost de acord cu hotărârea adoptată la 26 aprilie 2019 referitoare la sistemul electoral. A fost neconstituțională. Însă, în baza acestei hotărâri, PSRM și ACUM sunt obligați să fie în alianță timp de patru ani de zile. Întrucât, dacă se vor desfășura alegeri anticipate, atunci ele trebuie să aibă loc conform sistemului mixt de vot. Dacă CCM va recurge la revizuirea hotărârii din 26 aprilie 2019, în societate vom promova nihilismul juridic și anarhismul, iar în cele din urmă va fi un haos juridic în țară”, susține Teodor Cârnaț.  

Totodată, Teodor Cârnaț susține că, dacă CCM va revizui această hotărâre din 26 aprilie 2019, va fi clar că se destramă alianța și se va merge la anticipate.

”Curtea prin această hotărâre a preluat funcțiile parlamentului. CCM s-ar putea reîntoarce la această hotărâre în momentul în care în alianță nu va mai fi înțelegere. Dacă CCM va revizui această hotărâre, atunci va fi clar că se destramă alianța”, susține Cârnaț.

Amintim că, în luna aprilie, Curtea Constituțională a hotărât că „Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu un an înainte de desfășurarea scrutinului”.

Curtea a mai hotărât că „modificarea frecventă sau târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales”.

Autor: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0