Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum scăpăm de sistemul electoral mixt - Iată ce poate face Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Corj
Mihai Corj  - Sputnik Moldova
Abonare
Mihai Corj, președintele Institutului de Creație Legislativă „Lex Scripta”, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că în jurisprudența Curții Constituționale din Moldova au fost create câteva precedente care au determinat la aplicarea tot mai frecventă a mecanismului de revizuire a hotărilor pronunțate de Curtea Constituțională.
Cum scăpăm de sistemul electoral mixt-iată ce poate face Curtea Constituțională

Avocatul Mihai Corj mai spune că mecanismul de revizuire a propriilor hotărâri a fost utilizat nu atât de frecvent de către Curtea Constituțională, iar revizuirea prin anulare a hotărârilor CC din 15 iunie, care au condus la crearea unui blocaj politic și juridic, ar putea să se mai repete.

„Noi nu avem o jurisprudență constantă a CC. Consider că pe viitor CC ar putea să-și revizuiască propriile hotărâri apelând la legislația în vigoare, în special, la o normă din Codul Jurisdicției Constituționale”, a declarat Mihai Corj.

La ora actuală Codul Jurisdicției Constituționale stabilește faptul că reviziuirea hotărîrii şi avizului CC se efectuează numai la inviţiativa Curţii Constituţionale, când au apărut noi împrejurări, necunoscute la data pronunţării hotărîrii şi emiterii avizului, dacă aceste împrejurări sînt de natură să schimbe esenţial hotărîrea şi avizul sau se modifică prevederile Constituţiei, ale legilor şi ale altor acte normative.

Avocatul Mihai Corj a mai declarat faptul că actuala componență a CC ar mai putea revizui o hotărâre anterioară legată de aplicarea sistemului de vot proporțional pentru viitoarele alegeri parlamentare. În aprilie 2019 Curtea Constituțională a statuat că pentru alegerile parlamentare anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat. Potrivit acelei decizii parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, iar noul sistem de vot nu poate fi adoptat înainte de alegerile anticipate, ci doar în vederea alegerilor parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înaintea scrutinului.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0