Dependența de jocurile video este o boală psihică și afectează tot organismul. Adicția perturbă circuitul dopaminei – un neurotransmiţător care controlează centrii de plăcere ai creierului. Ca urmare, copiii care manifestă acest comportament riscă să dezvolte maladii psihice și fizice grave.
”Circuitul dopaminei ne face vii ca specie umană și corectează comportamentele ulterioare în funcție de experiența anterioară memorată. Acest sistem nu trebuie să se includă permanent, ci doar în situații de supraviețuire - fie că e pericol, fie că e necesitate de alimentare, de procreare, asigurarea securității de grup. Perturbarea circuitului dopaminei se produce la copiii aflați în situații vulnerabile, cum ar fi vulnerabilitatea socială, vulnerabilitatea genetică, experiențele dăunătoare din copilăria timpurie”, ne-a explicat psihiatrul Arcadie Astrahan.
Perturbarea circuitului dopaminei are un impact negativ asupra sistemului nervos și sistemul locomotor. În consecință, copiii devin agresivi, antisociali și își controlează greu mișcările corpului.
”Ce trebuie să ne alarmeze? Lipsa interesului față de lumea înconjurătoare, tulburările de comportament, frustrările provocate de rezultatul jocului. Perturbarea circuitului dopaminei afectează memoria, atenția, emoțiile. De aceea, chiar dacă copilul a promis ceva părintelui, el nu va face, pentru că nu are acces la acele memorii. De asemenea, nu-și va putea controla mușchii, mâinile, picioarele. Reabilitarea unui copil dependent de jocurile video va necesita terapii speciale, vorba și educația nu ne mai ajută”, a precizat Arcadie Astrahan.
Organizația Mondială a Sănătății a catalogat dependența de jocuri video drept o afecțiune mintală și a introdus-o în Clasificatorul Internațional al Bolilor, în 2018.
Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.
Autor: Maria Dimineț