Indiferent că se află în transport, iau masa, stau în leagă sau petrec seara în familie, copii de astăzi stau cu ochii în ecrane. Așa se face că pe an ce trece, tot mai mulți preșcolari din țara noastră ajung să fie dependenți de gadgeturi. Specialiștii atrag atenția că dependența de gadgeturi și jocurile video dăunează grav sănătății mintale și chiar duce la dezvoltarea bolilor psihice.
„Sunt foarte multe cazuri de dependență de gadgeturi și jocurile video și acești copii au vârste diferite. Se întâmplă asta deoarece, astăzi, copilul, când se naște, ia în mână telefonul și nu biberonul. Așa ajungem să avem micuți de 4-5 anișori care stau doar în telefon, ei refuză să socializeze sau să meargă la grădiniță”, a declarat psihologul Centrului psiho-socio-pedagogic, Lilia Maximenco, în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova.
Cu părere de rău, puțini dintre părinți conștientizează care este pericolul dependenței de ecrane.
„În multe cazuri vedem părinți mândri de copiii lor că la o vârstă atât de fragedă pot să navigheze pe internet. Abia când apar primele consecințe ale acestui stil de viață, părinții conștientizează cât de gravă este situația”, adaugă Lilia Maximenco.
Potrivit specialiştilor, principalele simptome ale dependenței de ecrane sunt izolarea socială, schimbările bruște de dispoziție, lipsa de interes față de activitățile care anterior îl stimulau și epuizarea.
„Noi avem și obezitate. Sunt copii care au frici, avem copii cu enureză nocturnă, apare frica de a dormi singur, emitarea personajelor pe care le venerează. Și odată cu trecerea timpului, lucrurile se agravează tot mai mult”, adaugă psihologul.