Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medicii bat alarma: Tot mai mulți copii cad în capcana acestei obsesii

© Sputnik / OsmatescoLilia Maximenco
Lilia Maximenco - Sputnik Moldova
Abonare
Copilul tău este irascibil, își schimbă brusc dispoziția sau manifestă dezinteres față de orice activitate? Vezi de ce suferă.
Medicii bat alarma: Tot mai mulți copii cad în capcana acestei obsesii!

Indiferent că se află în transport, iau masa, stau în leagă sau petrec seara în familie, copii de astăzi stau cu ochii în ecrane. Așa se face că pe an ce trece, tot mai mulți preșcolari din țara noastră ajung să fie dependenți de gadgeturi. Specialiștii atrag atenția că dependența de gadgeturi și jocurile video dăunează grav sănătății mintale și chiar duce la dezvoltarea bolilor psihice.

„Sunt foarte multe cazuri de dependență de gadgeturi și jocurile video și acești copii au vârste diferite. Se întâmplă asta deoarece, astăzi, copilul, când se naște, ia în mână telefonul și nu biberonul. Așa ajungem să avem micuți de 4-5 anișori care stau doar în telefon, ei refuză să socializeze sau să meargă la grădiniță”, a declarat psihologul Centrului psiho-socio-pedagogic, Lilia Maximenco, în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova.

Cu părere de rău, puțini dintre părinți conștientizează care este pericolul dependenței de ecrane.

„În multe cazuri vedem părinți mândri de copiii lor că la o vârstă atât de fragedă pot să navigheze pe internet. Abia când apar primele consecințe ale acestui stil de viață, părinții conștientizează cât de gravă este situația”, adaugă Lilia Maximenco.

Vera Pșeneac - Sputnik Moldova
Ce activități sunt recomandate pentru copii în perioada vacanței de vară

Potrivit specialiştilor, principalele simptome ale dependenței de ecrane sunt izolarea socială, schimbările bruște de dispoziție, lipsa de interes față de activitățile care anterior îl stimulau și epuizarea.

„Noi avem și obezitate. Sunt copii care au frici, avem copii cu enureză nocturnă, apare frica de a dormi singur, emitarea personajelor pe care le venerează. Și odată cu trecerea timpului, lucrurile se agravează tot mai mult”, adaugă psihologul.

De menționat este că Organizația Mondială a Sănătății a inclus dependenţa de jocurile video în rândul bolilor mintale, în 2018.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0