Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sandu, despre noul președinte al CC: Fiecare judecător să spună pentru cine a votat

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu  - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu este indignată de modul în care a fost ales noul președinte al Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Premierul Maia Sandu consideră că numirea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale este un lucru grav. Șefa cabinetului de miniștri crede că are suficiente motive să creadă că votul a fost fraudat.

„Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”, a declarat Maia Sandu. 

Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Politică
Vladimir Ţurcan este noul președinte al Curții Constituționale

Maia Sandu a cerut ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul.

„Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a mai adăugat Sandu.

Solicitat de reporterii Sputnik Moldova, juristul Victor Pușcaș s-a pronunțat în legătură cu declarațiile premierului. El consideră că Vladimir Țurcan este potrivit pentru a ocupa această funcție. 

”Votul este secret, nimeni nu poate obliga judecătorul constituțional și în general orice judecător din Republica Moldova, să divulge secretul deliberării lor, nimeni. Chiar și organele de urmărire penală nu pot să oblige judecătorul să divulge secretul deliberării. Este opinia premierului, îi aparține ei”, a declarat juristul Victor Pușcaș.  

Amintim că luni, 19 august, judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales în calitate de preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, Preşedintele Curţii este ales prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor.

Fluxul de știri
0