CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Acceptarea, practic necondiționată, de către Moldova a condițiilor impuse de FMI a fost determinată de panica indusă artificial și, parțial, de înțelegerea greșită a situației în care se afla țara în momentul vizitei în Moldova a experților FMI, consideră Alexandru Muravski.
Potrivit expertului, competența persoanelor care au semnat acest acord nu trezește îndoială, însă nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că ei s-au pomenit sub o anumită presiune.
„Eu cred că ei s-au pomenit de la bun început într-o atmosferă de panică – că la noi este dezastru, criză și că țara trebuie salvată de urgență. Relațiile cu organizațiile financiare internaționale au fost întrerupte și trebuiau restabilite urgent”, a declarat Muravski.
În afară de aceasta, toate guvernele anterioare au avut întotdeauna pe primul plan restabilirea relațiilor cu organizațiile financiare internaționale. Întotdeauna, atunci când în guvernul precedent avea probleme, guvernul următor restabilea relațiile întrerupte și declara că i-au fost alocați bani pentru anumite programe.
„Și iată că toată această presiune a creat o anumită atmosferă psihologică, cum că trebuie semnat totul foarte repede, că ni se vor da imediat bani și vom astupa această gaură „catastrofală” care în realitate nu există”, a menționat economistul.
Totodată, acesta a adăugat că este necesar să se țină cont de faptul că organizațiile financiare internaționale constituie un lanț. Însuși FMI nu oferă sume mari de bani. Însă important este faptul că FMI deschide o ferestruică pentru alte organizații financiare, deoarece dacă FMI nu oferă bani Guvernului, acestuia nu-i vor acorda bani, în mod automat, nici Banca Mondială, nici Uniunea Europeană. Iar dacă FMI acordă suport Guvernului, celelalte organizații financiare pot deja să aloce mijloace în acest scop.