Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți

© Sputnik / Miroslav RotariIuliana Curea
Iuliana Curea - Sputnik Moldova
Abonare
Soarta femeilor ai căror parteneri sunt violenți: Sunt supuse zeci de ani la violență fizică și psihică, iar în cazul în care încearcă să se apere, ajung să fie condamnate pentru omor sau tentativă de omor.
Condamnate la violență fizică sau închisoare. Destinul femeilor care au parteneri violenți

Majoritatea femeilor din țara noastră care ajung să fie condamnate pentru uciderea soțului sau a concubinului, au recurs la acest gest cu scopul de a se apăra. Sunt foste victime ale violenței fizice, care la un moment dat nu au mai suportat umilința și durerea. Declarația aparține șefei Direcției Generale de Detenție a Administrației Naționale a Penitenciarelor, Iuliana Curea, și a fost făcută în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Psihologul spune că aceste femei și-au omorât soții sau concubinii neîntenționat, în timp ce încercau să-și salveze propria viața.

„Fiecare caz este individual. Ce este important e că în marea majoritatea cazurilor, femeile se apără de abuz, indiferent că alcoolul a produs escaladarea conflictului sau gelozia, fiindcă acestea sunt circumstanțe și nicidecum motivul de bază. Motivul de bază este persoana violentă în familie. Și trebuie să spunem că, de obicei, agresorul este bărbatul. Și asta se întâmplă în majoritatea statelor, nu doar la noi”, spune Iuliana Curea, șefa Direcției Generale de Detenție a Administrației Naționale a Penitenciarelor

Psihologul subliniază că orice victimă a violenței, indiferent de durata suferinței, poate ajunge în situația de a fi condamnată pentru omor.

„Sunt femei care au fost victime ale violenței 10 sau 20 de ani la rând. Și, automat, acestor femei le va apărea gândul că se vor apăra. Desigur, acest gând vine mult mai devreme decât acțiunea, dar trebuie să spunem că acțiunea nu este premeditată. Femeia nu-l atacă noaptea, în timp ce bărbatul doarme. Majoritatea celor care sunt condamnate pentru o astfel de infracțiune au făcut-o într-un moment de ceartă și în timp ce ele erau exploatate”, adaugă psihologul Iuliana Curea.

Cert este că, deși aceste femei ajung să comită infracțiuni încercând să-și salveze viața, ele sunt condamnate până la 20 de ani de închisoare ca și criminalii care omoară cu sânge rece. Asta se întâmplă din cauza lacunelor din Codul Penal.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0