Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Te trec fiorii când vezi cum sunt realizate construcțiile în Chișinău

© Sputnik / Miroslav Rotari Chișinău
 Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
La ora actuală în urbanistică domnește o anarhie totală, iar normele de construcție sunt încălcate de dragul intereselor comerciale, a declarat pentru Sputnik Moldova Constantin Tampiza, fost angajat al Gosplan-ului RSSM, ex-vicepremier, ex-ministru al Economiei și Finanțelor al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 17 – Sputnik. Construcțiile intercalate, care sunt foarte răspândite în Moldova, pot deveni o mare pacoste. Chiar dacă ar fi construite doar casele, fără a ține cont de tot restul, fără a construi comunicațiile, fără a dezvolta infrastructura – ulterior toate vor crea numaidecât probleme colosale.

Cândva, spune Tampiza, înainte de a demara lucrările de construcție a unei clădiri, se făceau calcule în care era prevăzut absolut totul. În baza planului general de dezvoltare a orașului se executau planurile de dezvoltare a microraioanelor. Un microraion însemna aproximativ 200 de mii de metri pătrați de spațiu locativ, iar uneori chiar mai mult.

„Practic, atunci când planifici un microraion, reieșind din normele de construcție, trebuie să incluzi acolo totul. Trebuie să ai în vedere comunicațiile, însă mai întâi trebuie de constatat dacă toate conductele corespund cu planul de dezvoltare a acestui raion”, a menționat Tampiza.

Potrivit acestuia, acum în construcție este trecut cu vederea un moment foarte important. În domeniul construcțiilor există o normă care este pur și simplu periculos să nu o respecți: distanța dintre noua construcție și clădirile vecine trebuie să fie egală cu, cel puțin, înălțimea celei mai înalte dintre edificiile învecinate.

„Să luăm, de exemplu, o clădire cu nouă etaje care are înălțimea de circa 20 de metri. Conform normelor, nu ai voie să o construiești pe un teren unde distanța până la oricare edificiu din apropiere, fie locativ, fie cu o altă destinație, este mai mică de 20 de metri. Dar ce se întâmplă la noi? Cine își mai aduce aminte de această regulă? La ora actuală, pe primul loc se află interesele economice. Am uitat că locuim într-o zonă seismică!”, a concluzionat Tampiza.

Fluxul de știri
0