Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Misoginism sau incompetență: femeile care se apără de soții violenți sunt dur pedepsite

© Sputnik / Miroslav RotariVioleta Andriuță
Violeta Andriuță - Sputnik Moldova
Abonare
Dreptul la legitimă apărare, valabil doar pe hârtie. Femeile care își omoară neintenționat soții, în timp ce se apăra de loviturile lor, fac ani grei de pușcărie.
Dilema femeii în fața bărbatului violent: să moară sau să omoare ca să supraviețuiască

Potrivit Codul Penal, noțiunea de ”legitimă apărare” este ”una dintre cauzele care înlătură caracterul penal al faptei”. Teoretic, aceasta înseamnă că o persoană, care își omoară neintenționat agresorul, în timp ce încearcă să-și salveze viața, nu va face închisoare. Practica arată însă că mulți dintre cei care recurg la legitima apărare fac ani grei de pușcărie, ca și criminalii care omoară deliberat și cu sânge rece.

Este și cazul mai multor deținute din Penitenciarul nr.7 din localitatea Rusca, foste victime ale violenței în familie.

Potrivit Violetei Andriuță, avocatul Centrului de Drept al Femeilor, femeile și-au omorât soții sau concubinii neintenționat, în timp ce se apărau de loviturile acestora. Din cauza lacunelor din Codul Penal, în instanță este greu de demonstrat acest fapt. Ca urmare, victimele violenței în familie sunt private de libertate până la 20 de ani.

 ”Când evaluăm cazul, vedem că femeia s-a apărat, însă în practică este foarte greu să demonstrezi că a fost legitimă apărare. De exemplu, legislația din diferite state reglementează noțiunea de aplicarea violenței prin opunerea de rezistență. Aceasta ajută femeia care și-a omorât soțul să obțină o pedeapsă mai blândă. În țara noastră, majoritatea femeilor care recurg la dreptul la legitimă apărare sunt condamnate pentru omor intenționat, începând cu 15 ani de închisoare. Consider că este o lacună legislativă. Legislația trebuie să prevadă ca circumstanță agravantă situația unei victime a violenței în familie, care ajunge agresor, încercând să-și apere viața. În astfel de cazuri, trebuie aplicate pedepse mai blânde”, a explicat Violeta Andriuță.

Peste 40 la sută dintre deținutele Penitenciarul nr. 7 de la Rusca au fost victime ale violenței în familie, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetări Calitative în Antropologie, a Universității de Stat din Moldova. Acestea au fost condamnate pentru infracțiuni săvârșite împotriva soților, concubinilor sau a părinților.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0