Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru conducătorii auto: Ce riscuri există vara şi ce lucruri trebuie evitate

© Sputnik / Miroslav RotariAutomobile - Imagine Simbol
Automobile - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Vara este o perioadă propice pentru activitatea de conducere, în care, datorită caracteristicilor anotimpului cald, șoferii se pot deplasa în condiții optime.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Pentru șoferii profesioniști, vara înseamnă o perioadă extrem de activă, în care atât pentru șoferii care transportă mărfuri, cât și pentru cei care transportă persoane, mașinile „funcționează la foc continuu”.

Potrivit AutoBlog.md, factorii implicați în educația și siguranța rutieră difuzează, în sezonul rece, pe toate canalele media, sfaturi privind condusul pe timp de iarnă, dar și informații privind impactul sezonului rece asupra conducătorilor auto.

Masina, chei - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Important pentru șoferi: De ce trebuie învelită cheia de la mașină în folie de aluminiu

Şi este un lucru firesc, deoarece anotimpul rece presupune măsuri și comportamente adecvate. Mai puțin se vorbește însă despre „capcanele” condusului pe timp de vară, despre măsuri și comportamente adecvate sezonului cald.

Mulți cred că lunile de iarnă, decembrie, ianuarie sau februarie, sunt cele mai periculoase pentru șoferi. Statisticile îi contrazic! Cele mai multe accidente grave se produc în lunile iulie, august și septembrie – dovadă că vara poate fi la fel de periculoasă ca iarna. Chiar şi statistica accidentelor din ultimele zile din ţara noastră ne spune asta.

Problemele cu care se confruntă conducătorii auto profesioniști în perioada verii sunt legate atât de condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea, cât și de impactul pe care sezonul cald îl are asupra trăirilor psihice.

Dintre pericolele cu care se port confrunta șoferii vara, putem aminti orbirea de către razele solare care pătrund prin parbriz, schimbările meteo bruște (ploaie torențială care cade din senin, ceață sau fum), impactul aerului condiționat, răspunsul organismului la căldura excesivă, instalarea stării de oboseală (fiind ziua mai lungă, există tendința de a conduce fără pauze mai mult timp) și calitatea asfaltului pe timp de caniculă.

Ilașciuc Natalia - Sputnik Moldova
Cum să alegem cel mai bun service-auto: Sfaturi utile pentru șoferi

Protecția ochilor, o problemă esențială

O problema esențială pentru șoferi pe perioada verii o constituie protejarea ochilor de razele soarelui și de aerul condiționat. Razele solare puternice și, mai ales, aerul condiționat folosit în mașină pot usca suprafața ochilor.

Ochii uscați cauzează iritație și pot determina vedere încețoșată. Trebuie evitat aerul condiționat sau alte surse de aer care vor sufla direct spre ochi, întrucât acest lucru poate provoca evaporarea rapidă și uscarea filmului lacrimal.

Pentru protecția ochilor în timpul verii trebuie să folosim:

  • parasolarele, pentru a estompa lumina puternică a zilei sau a soarelui
  • ochelari de soare de bună calitate, cu protecție UV, pentru a reduce efectul de orbire.

Când se vor achiziționa ochelari de soare care vor fi purtați în timpul condusului, trebuie să ne asigurăm că aceștia au un filtru de categoria 0-3. Filtrul de categoria 4 va fi prea întunecat pentru a permite șofatul în condiții de siguranță.

Ochelarii de soare reduc doar efectul de orbire, dar nu elimină complet efectul luminii puternice a soarelui și nu trebuie să se utilizeze pe timp de noapte. Condusul pe timp de noapte ar putea fi, uneori, o provocare, mai ales din cauza farurilor puternice. Purtarea ochelarilor anti reflex poate remedia această problemă.

Căldura excesivă provoacă epuizare

O alta problemă importantă cu care se pot confrunta șoferii vara este căldura excesivă, care poate provoca o stare de epuizare sau chiar tendința de adormire la volan.

Ambuteiaj, reparație - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Societate
Atenție șoferi: Traficul rutier pe o stradă din Capitală va fi suspendat timp de o lună

Tulburările legate de căldură pot fi în mare măsură prevenite prin consumul de cantități mari de lichide și evitarea băuturilor alcoolice.

Căldura excesivă are efect și asupra asfaltului. Pentru a nu ieși în decor pe exteriorul virajului, trebuie evitată rularea pe denivelările din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt supraexpus soarelui prezintă efectul de vălurire din cauza traficului greu.

Este nevoie de o pauză dacă munca este legată de condus zilnic

Pe lângă problemele legate de condițiile în care șoferii își desfășoară activitatea pe timpul verii, trebuie avut în vedere și impactul trăirilor psihice pe care conducătorii auto le dezvoltă în sezonul cald.

Vara este, prin definiție, sezonul concediilor și, pentru șoferi, lipsa unui concediu duce la fenomene negative în plan fizic, psihic și comunicațional.

Nu este ușor să-ți convingi familia că „nici anul acesta nu putem merge vara în concediu”, la fel cum nu este ușor nici atunci când ești la volan să vezi pe alții că se deplasează spre zonele de agrement sau să treci prin apropierea unor stațiuni de vacanță.

Fluxul de știri
0