Explozie enigmatică a unei rachete europene interceptată în cosmos de militarii SUA

CC0 / Pixabay / Free-Photos / Satelit
Satelit - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit comunicatului, treapta rachetei Ariane 4 a explodat pe orbită de la sine, și nu din cauza ciocnirii cu alte obiecte.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Serviciul control al spațiului cosmic al Forțelor Militare Spațiale ale SUA a depistat o explozie pe orbita treptei a treia a unei rachete europene cu destinație cosmică Ariane 4, scrie pe pagina Twitter a escadrilei a 18-a a controlului spațiului cosmic a Forțelor Militare Spațiale ale SUA, comunică RIA Novosti.

Treapta rachetei Ariane 4 a explodat pe orbită de la sine, și nu din cauza ciocnirii cu alte obiecte. Cauza incidentului se precizează.

Explozia s-a produs încă la mijlocul lunii iulie. Au fost depistate șapte fragmente. Nu se comunică dacă deșeurile cosmice care s-au format prezintă un pericol pentru alte aparate.

Racheta a lansat în luna august 1992 trei sateliți: americano-francez Topex/Poseidon, sud-coreean Kitsat-1 și francez S80/T.

Escadrila a 18-a de control al spațiului cosmic ce aparține Forțelor Militare Spațiale ale SUA și dislocată la baza aviatică Vandenberg (statul California) se ocupă de depistarea, urmărirea și identificarea pe orbită a tuturor obiectelor artificiale de pe orbita terestră.

Conform datelor site-ului special al Forțelor Militare Spațiale ale SUA spacetrack.org, înainte de a se distruge, treapta se afla pe o orbită la înălțimea minimă de 1296 kilometri și maximă de 1404 kilometri.

Anterior, reprezentantul TsNIIMash (centrul științific de rachete și nave spațiale „Roscosmos”) Iuri Koliuka a comunicat că pe orbită au fost detectate circa 250 de fracțiuni ale obiectelor cosmice (sateliți activi și neactivi, trepte ale rachetelor lansatoare și blocuri propulsoare) începând cu anul 1961, când s-a produs primul eveniment de acest fel. Potrivit lui Koliuka, distrugerea obiectelor cosmice intervenea fie în urma exploziei acestora, fie după ciocnirea lor cu alte obiecte.

Fluxul de știri
0