Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În centrul Chișinăului pericolul intoxicării alimentare te paște la fiecare pas

© Sputnik / Miroslav RotariCaniculă
Caniculă - Sputnik Moldova
Abonare
În pofida temperaturilor caniculare, comercianții stradali din preajma Pieței Centrale stau în soare și vând produse perisabile, fără a se sinchisi de faptul că, din cauza lor, zeci de locuitori ai Capitalei s-ar putea alege cu intoxicații alimentare.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik, Andrei Petric. Mânați de goana după câștig, mai mulți comercianți stradali depășesc orice limite. În pofida caniculei care ține mai mult de o săptămână în Moldova, aceștia vând produse perisabile chiar pe trotuarul din preajma Pieței Centrale, ca să nu plătească taxa pentru un loc din interiorul Pieței.

Капельница / Picurătoare - Sputnik Moldova
Societate
Zeci de copii internați în spitale din Odesa, după o intoxicație alimentară

Sortimentul produselor care le-ar putea provoca intoxicații alimentare grave chișinăuienilor este impresionant: salam de casă, mezeluri afumate, carne de pasăre, ouă de găină, brânză de oi, de vaci, smântână.

Te iau foirii când te gândești la reacțiile chimice care au loc în aceste produse etalate ore în șir la soare pe marginea drumului, deși ele trebuie să fie păstrate doar în frigidere.

Utilizarea acestor produse la prepararea bucatelor îți amintește de jocul „ruleta rusească”: șansa de a nu te intoxica fiin foarte mare dacă procuri aceste produse.

Angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și reprezentanții Poliției, organizează raiduri regulate în zona piețelor pentru a-i impune pe comercianții îndărătnici să-și strângă marfa și să plece din stradă. Însă, după ce trece controlul, ei revin la locul lor de „desfacere a mărfii”.

Intoxicarea cu alimente de proastă calitate este greu de confundat cu altceva. De regulă, ea este însoțită de crampe abdominale puternice sau dureri în regiunea subcostală dreaptă, în zona ficatului și a fierii, greață, vomă, diaree, dureri de cap, frisoane, ridicarea temperaturii, slăbiciune.

Dacă intoxicația nu este însoțită de vomă, este necesar, în primul rând, de curățat stomacul. În acest scop se beau 3 – 5 pahare cu apă pentru a provoca voma. Tractul gastro-intestinal poate fi bine curățat și dezinfectat cu 2 – 3 litri de soluție slabă de permanganat de potasiu, după care este necesar de provocat voma.

În cazul unei toxiinfecții alimentare grave sau, dacă simptomele persistă mai mult de două zile, bolnavul trebuie să se adreseze în mod obligatoriu la medic.

Fluxul de știri
0