Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM pune în circulație o nouă monedă comemorativă: Iată cum arată - Foto

© Sputnik / Miroslav RotariBNM
BNM - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
BNM anunță punerea în circulație a unei noi monede comemorative - iată cum arată aceasta

CHIȘINĂU, 16 aug - Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță punerea în circulație a unei noi monede comemorative, în valoare de 10 lei.

”Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei (BNM) lansează o monedă metalică de circulație cu caracter comemorativ, ce are valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia sărbătorii naționale „LIMBA NOASTRĂ”, celebrată în Republica Moldova la 31 august, anunță BNM.

Prima moneda de acest gen a fost emisă de BNM în anul 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la punerea în circulație a monedei naționale.

Noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu și va avea un tiraj de 250 000 de exemplare.

Aversul monedei are în prim-plan imaginea păsării măiestre în ascensiune spre razele solare - emblema „Limba noastră”, în partea de sus - stema Republicii Moldova și inscripția în arc de cerc „30 DE ANI DE LA ADOPTAREA LEGILOR DESPRE LIMBA DE STAT ȘI GRAFIA LATINĂ".

Pe revers, sunt gravate în arc de cerc cele 26 de litere ale alfabetului latin modern cu caractere minuscule, exprimând trecerea la grafia latină, în plan central - valoarea nominală „10 LEI" și în partea de sus - anul emisiei „2019".

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” - acronim al denumirii statului - „Republica Moldova", în imagine latentă.

Noua monedă va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv cea cu caracter comemorativ emisă în anul 2018.

Fluxul de știri
0