Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scriitorii moldoveni sunt mai cunoscuți peste hotare decât în Patrie

Abonare
Scriitorii de limba rusă din Republica Moldova sunt aproape necunoscuți la ei acasă, a spus în interviul acordat pentru studioul radio Sputnik Moldova poeta și prozatoarea Natalia Novohatniaia.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Recent a apărut numărul 22 al revistei „Russkoe pole”, editat cu susținerea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și a Centrului Rus de Știință și Cultură. În această revistă sunt publicate creațiile autorilor din Moldova care scriu în limba rusă, prezența scriitoarei Natalia Novohatniaia în paginile acestei reviste fiind una permanentă. 

Natalia Novohatniaia a spus că cititorii contemporani sunt interesați nu doar de problemele globalizării. Ei sunt atrași și de acel „ceva foarte local, de care nimeni nu știe”.

Potrivit scriitoarei, odată ce relațiile cu fostele republici sovietice s-au întrerupt, informațiile despre ce se întâmplă acolo devin tot mai puține. Interlocutoarea a menționat că, datorită diferitelor festivaluri, întâlnirilor de creație și alor activități, aceste goluri sunt completate.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu - Sputnik Moldova
Nepoata scriitorului Ion Vatamanu, în topul elevilor cu zece pe linie la BAC. Interviu

„În cadrul festivalului de proză și poezie „Colina Pușkin” organizat la Chișinău, la care sosesc autori cunoscuți, a avut loc un master-class prezentat de prozatoarea moscovită Svetlana Vasilenko. Și eu mi-am citit acolo o povestire. Majoritatea povestirilor mele sunt despre viața de la noi, din Chișinău. Eu aici locuiesc, cunosc realitățile locale, descriu literalmente ceea ce poate fi observat aruncând doar o privire prin fereastră. Iar o femeie care se afla în sală m-a întrebat de ce scriu în general despre aceasta, că noi și așa cunoaștem bine toate acestea”, a spus Novohatniaia.

Autoarea a subliniat că, atunci când scriitorii moldoveni de limba rusă își publică lucrările în revistele literare din Rusia, publicul de acolo manifestă mare interes.

Acei cititori cunosc puține lucruri despre moldoveni, de aceea povestirile acestea sunt aprobate cu plăcere și publicate. „Povestirile mele despre Chișinău au fost incluse și în listele lungi, și în cele scurte ale diferitelor concursuri literare internaționale, iar eu cred că anume pentru oamenii din altă țară este interesant să citească nu doar niște reflecții despre globalizare, ci despre ceva foarte local, de care nimeni nu știe, însă pentru toți este interesant”, a mărturisit interlocutoarea.

Fluxul de știri
0