Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

MF: BNM să achite dobânda creditului pentru acoperirea miliardului furat

Abonare
Natalia Gavrilița spune că Ministerul Finanțelor caută soluții pentru a rezolva problema omiterii poverii miliardului furat de pe umerii cetățenilor prin eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii din sistemul bancar. În 2020 Ministerul Finanțelor are de plătit peste 600 de milioane de lei către Banca Națională pentru decizia asumată de fostul Guvern.

Natalia Gavrilița declară că Ministerul Finanțelor elaborează o inițiativă prin care se va solicita anularea dobânzii la creditul BNM acordat pentru miliardul furat.

În 2020, Ministerul Finanțelor are de plătit 613 milioane de lei către BNM pentru decizia asumată de fostul Guvern în 2016 de a converti în datorie de stat creditele de urgență. 

„Primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei. Vom analiza și vom identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM”, a declarat Natalia Gavrilița.

Ministrul Finanțelor a mai spus că Banca Națională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă. La ora actuală, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1,4% până în 2026 și 5,3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale.

Fluxul de știri
0