Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezvăluirile unui șofer de tir: Provocări, greutăți și experiențe

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaTIR
TIR - Sputnik Moldova
Abonare
Un șofer de tir, cu o experiență de peste 10 ani, a vorbit pentru Sputnik Moldova despre dificultățile și provocările pe care le presupune muncii în acest domeniu.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Gheorghe, așa îl vom numi pentru a-i proteja identitatea, este șofer de tir deja de 10 ani. Transportă diverse lucruri prin Europa. El spune că în tot acest răstimp a adunat multe amintiri frumoase, dar și unele mai puțin plăcute. Gheorghe afirmă că această meserie este destul de riscantă și de multe ori a trecut prin peripeții, dar nu a renunțat niciodată pentru că s-a gândit mereu că are o familie acasă, care are nevoie să fie întreținută financiar.

”Sunt șofer de tir de atât de mulți ani că nu-mi mai amintesc exact când a început această aventură. Știu doar că era în perioada în care băiatul meu cel mai mare trebuia să meargă la liceu – atunci am știut că este timpul sa încerc altceva, ceva care să ne aducă un trai mai bun”, spune Georghe.

TIR, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Societate
A sunat la 112 înainte să moară: Povestea tragică a unui șofer de tir din Moldova

El povestește că chiar în prima sa tură a avut parte de o peripeție. A oprit tirul într-o parcare, iar un băiat, care era și el șofer de tir, l-a rugat să cumpere de la el un laptop pentru că nu mai avea bani de țigări. Cerea 100 de euro pe el.

”După ce am discutat, am mers împreună într-un magazin din apropiere și am cumpărat țigări în valoare de 100 de euro. Nu aveam bani cash la mine așa că am achitat cu cardul. În drum spre mașină, băiatul era în urma mea, el mi-a întins geanta de laptop. Am urcat în mașină, ne-am dat mâna și el a plecat”, povestește Gheorghe.

Protagonistul nostru spune că mare i-a fost furia când a deschis geanta în care ar fi trebuit să fie laptopul.

”În geantă nu era niciun laptop. Am găsit pachete de sare pentru un an întreg. Chiar dacă am ieșit repede din mașină pentru a-i cere socoteală, nu mai era nici urmă de acel om”, a spus Gheorghe.  

După acest incident, mulți tineri au mai încercat să-l păcălească, dar de fiecare dată îi întreba dacă au sare în genți și aceștia plecau imediat.

Gheorghe spune că, timp de 10 ani, a transportat diverse produse. Este vorba de baloturi de fân, hârtie igienică, dar și telefoane mobile.

”Mi-a fost extrem de greu la început. Nu știam cum o să mă descurc, cum o să fie fără familia mea. Nu este ușor să îți faci singur de mâncare, să dormi doar în camion”, a declarat Gheorghe.

Șofer - TIR - Sputnik Moldova
Video
I-a dat ”de fumat”: Cea mai tare farsă a unui șofer de TIR - Video

Nu cunoștea nicio limbă străină când a decis să conducă tirul. Era îngrijorat din acest punct de vedere pentru că nu prea putea să comunice cu localnicii.

”Am rămas odată blocat în Anglia. Atunci s-a apropiat de mine un polițist și am încercat să-i explic unde ar trebui să ajung. Acesta a binevoit să mă conducă cu mașina de poliție până unde trebuia să descarc marfa”, a precizat Gheorghe.

Acum șoferul știe cu ochii închiși drumul din Franșa către Anglia. El spune că cel mai greu îi este în Franța, la Calais, unde sunt sute de imigranți clandestini care încearcă să urce în camion pentru a trece ilegal în Anglia.

”Am avut un coleg căruia i-au găsit în remorcă 12 imigranți ascunși printre paleți. Trebuie să fim foarte atenți pentru că amenda este de 2000 de lire pentru fiecare persoană clandestină găsită în camion”, a mai spus Gheorghe.

Potrivit lui Gheorghe, există tare mulți sudanezi, afgani, femei și copii, care își doresc să ajungă în Anglia prin orice modalitate. El povestește că, după ce a auzit ce au pățit colegii lui, și-a pus lacăt și și-a securizat remorca, a pus câteva șuruburi care să nu poată fi desfăcute într-un timp prea scurt.

”Timp de 10 ani, am schimbat doar două firme. Mi se pare că îmbătrânesc și îmi este din ce în ce mai greu să parcurg distanțe mari. Dar nu vreau să mă opresc până când nu îmi voi vedea copiii realizați și la casa lor. Atunci voi ști că misiunea mea s-a terminat cu bine” , a conchis Gheorghe.

Eroul nostru a petrecut multe sărbători departe de cei dragi. De fiecare dată a staționat în parcări și a petrecut împreună cu colegii. Au făcut grătare, chiar și ciorbă, au înroșit ouă și s-au distrat cum am putut. Dar speră că va veni totuși timpul când își va petrece toate sărbătorile acasă, alături de familie și prieteni.

Fluxul de știri
0