Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salariile rămân la fel, dar prețurile cresc alarmant: De ce se întâmplă aceasta

© Sputnik / Miroslav RotariOamenii la piață
Oamenii la piață  - Sputnik Moldova
Abonare
Fructele și ouăle sunt tot mai scumpe. Date statistice îngrijorătoare.  

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. În luna iulie mai multe produse alimentare s-au scumpit. Potrivit Biroului Naţională de Statistică, în a doua lună din vară față de prima preţul ouălor de găină a crescut cu 22,8%, al fructelor proaspete - cu 3,8%, iar al laptelui integral – cu 1,1%. Datele statistice mai arată că au scăzut prețurile la cartofi – cu 31,5%, la fructe de livadă sâmburoase – cu 25,9%, iar la legume proaspete – cu 11,3%.

Recent echipa Sputnik Moldova a fost la piață pentru a se convinge că prețurile într-adevăr ”au explodat”. La tarabele cu fructe și legume nu era foarte multă lume, semn că oamenii au cam renunțat să-și facă cumpărăturile în piețe. Reporterul a discutat cu precupeții și cu producătorii agricoli care își vindeau marfa în piață.

Piața Centrală - Sputnik Moldova
Societate
Culmea umilinței - Sacoșa pensionarilor după scumpiri: 3 cartofi, o ceapă și un morcov

Printre tarabe erau mai mulți pensionari decât tineri. Iar pungile acestora nu erau pline. Abia de le ajungeau banii să cumpere câte 3 cartofi, o ceapă și câte un morcov.

”Legumele sunt foarte scumpe pentru un pensionar care primește foarte puțin. E greu, foarte greu. Chiar unei bunici i-am oferit 2 lei pentru că nu-i ajungea să cumpere un kilogram de ceapă”, spune o femeie care își făcea cumpărăturile la piață.

Precupeții au mai spus că o altă cauză a creșterilor exagerate a prețurilor este și faptul că oamenii au pierdut foarte mulți bani în sezonul strugurilor și a merelor. Atunci erau nevoiți să-și vândă strugurii pe nimic. Astfel, agricultorii au majorat prețurile la produsele de sezon pentru a-și acoperi cheltuielile.

”De asta că oamenii au pierdut foarte mult la poamă și la mere și își răscumpără munca prin producția aceasta care a mai rămas. Cumpără lumea câte jumătate ce kilogram, două bucățele de un borș, de o supă. Oamenii au de lucru pe deal, nu au bani ca să facă lucrările. Poama au dat-o cu 2 lei. De asta oamenii au scumpit producția să își poată munci pământurile ”, spune o femeie care vinde în piață.

Fluxul de știri
0