Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În Parlament sunt reluate discuțiile cu privire la anularea imunității parlamentare

© Sputnik / Miroslav RotariParlament
Parlament  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Șor a anunțat astăzi că a înregistrat în Parlament un proiect de lege care se referă la anularea imunității parlamentare.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Fracțiunea Partidului Șor a înregistrat în Parlament un proiect de lege cu privire la anularea imunității parlamentare. Anunțul a fost făcut de președintele fracțiunii, deputatul Marina Tauber.

”Este un prim proiect de lege pe care l-am elaborat. Nu avem de ce să ne ascundem și nu ne este frică de justiție. Acest proiect este o confirmare a faptului că deputaților din Partidul Șor nu le este frică de anchetă, nu sunt cu nimic vinovați și nu au de ce se ascunde după imunitate”, a declarat Tauber.

Deputatul și-a exprimat speranța că această inițiativă va fi susținută unanim de Parlament.

Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, imunitatea parlamentară are ca scop protejarea deputatului în Parlament împotriva urmărilor judiciare şi garantarea libertăţii lui de gândire şi de acţiune. Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică sub nici o formă pentru opiniile politice sau voturile exprimate în exercitarea mandatului.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv Sputnik: Andrei Năstase, despre ”surprizele” ce se vor produce în Parlament

Conform Constituției Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Legea cu privire la statutul deputatului  prevede că cererea cu privire la reţinere, arest, percheziţie sau trimitere în judecată penală ori contravenţională este adresată Preşedintelui Parlamentului de către Procurorul General. Preşedintele Parlamentului o aduce la cunoştinţă deputaţilor în şedinţă publică în cel mult șapte zile de la depunerea acesteia şi o trimite de îndată spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, care, în cel mult 15 zile, va constata existenţa unor motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei este adoptată prin votul secret a cel puţin jumătate plus unu din membrii ei.

Proiectul de lege cu privire la anularea imunității parlamentare prevede și modificarea Constituției. Astfel, inițiativa care vizează modificarea Legii Supreme trebuie să fie votată în Parlament în trei lecturi. În prima lectură, proiectul trebuie să fie votat de majoritatea simplă. Urmează amendamentele care vor fi incluse în lectura a doua a proiectului, după care documentul va fi transmis spre avizare Curții Constituționale. După ce Parlamentul primește avizul Curții Constituționale, la expirarea a șase luni, proiectul urmează să fie aprobat în lectura a treia, finală, cu votul a 68 de deputați.

Anterior, în Parlament a existat un proiect de lege care se referă la anularea imunității parlamentare. Inițiativa a aparținut deputaților democrați. Însă după ce a fost votat în prima lectură, proiectul de lege a fost retras din Parlament. Autorii au explicat că documentul a fost retras din cauza normelor procedurale, întrucât a expirat termenul de un an de la înregistrarea acestuia în Parlament.

Fluxul de știri
0