Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experți fitosanitari din Federația Rusă inspectează capacitățile fermierilor moldoveni

© Photo : Serviciul de presă ANSAO delegaţie a Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei format din 11 experți ruși a venit astăzi în Republica Moldova
O delegaţie a Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei format din 11 experți ruși a venit astăzi în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Experți de la „Rosselhoznadzor” au sosit în Moldova pentru a inspecta capacitățile de producere și export ale producătorilor de fructe și legume care doresc să exporte în Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. O delegaţie a Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei („Rosselhoznadzor”) a sosit luni, 12 august, la Chișinău, având o primă întrevedere la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Din delegație fac parte 11 inspectori fitosanitari, iar vizita, de aproape două săptămâni, se va încheia pe 24 august.

Experții de la „Rosselhoznadzor” vor inspecta capacitățile de producție și export ale fermierilor moldoveni care intenționează să furnizeze fructe și legume pe piața rusească, a precizat ANSA.

Lista exportatorilor moldoveni pe piața rusă ar urma să fie completată cu vreo 400 de companii.

Marți, 13 august, experții fitosanitari ruși se vor deplasa în nordul țării, unde vor începe să inspecteze plantații de pomi fructiferi, depozite frigorifice și linii de procesare a materiei prime ale producătorilor agricoli din această regiune.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Fructe și legume direct de la producător: Unde le poți cumpăra acum în Chișinău

Luni, în cadrul întrevederii avute de experții ruși cu directorul general interimar al ANSA, Ela Malai, și cu șeful Direcției Protecția Plantelor, Svetlana Lungu, au fost abordate diverse aspecte ale colaborării, prioritate fiind acordată extinderii livrărilor de produse de origine vegetală de către producătorii moldoveni pe piețele din Federația Rusă și înlăturarea barierelor în calea exportului.

În iulie, Rosselhoznadzor i-a solicitat ANSA o listă suplimentară a exportatorilor de fructe din Republica Moldova, după ce acest aspect a fost convenit la întrevederea unei delegația de la Chișinău cu premierul rus, Dmitri Medvedev.

Din 1 ianuarie 2019, Federația Rusă a eliminat taxele vamale pentru cinci categorii de produse, inclusiv pentru fructe, legume, produsele conservate și vinicole.

Ca rezultat, în primele 5 luni ale anului curent, exportul de legume moldovenești pe piața rusă a crescut de 6,6 ori, potrivit consilierului prezidențial Ion Perju.

De exemplu, exportul de mere s-a majorat cu 67%, iar exportul de produse conservate și vinuri s-a majorat cu câte 52 la sută.

„Astfel, urmare a eforturilor depuse de președintele Republicii Moldova, relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au îmbunătăți simțitor, iar piața rusă rămâne a fi cea de bază pentru majoritatea producătorilor și exportatorilor sectorului agricol”, a comentat consilierul prezidențial Ion Perju.

Fluxul de știri
0