Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reducerea perioadei de detenție pentru condamnați: Are sau nu o legătură cu politicul

© Sputnik / OsmatescoVadim Vieru
Vadim Vieru - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți avocați comentează amplu în spațiul public modificările operate de fosta guvernare la Codul de Procedură Penală prin care condamnații pot solicită, de la 1 ianuarie 2019, o reducere a pedepsei de detenție sau o compensație bănească.
Reducerea perioadei de detenție pentru condamnați are sau nu o legătură cu politicul

Avocatul Vadim Vieru consideră că fenomenul care a luat amploare la ora actuală prin care judecătorii pronunță sentințe prin care reduc unor condamnați termenul de detenție, nu este legat de mediu politic. Avocatul consideră că este vorba de efectele în timp a unei norme legale.

Potrivit noilor prevederi, condamnații care au fost deținuți cel puțin 10 zile în condiții precare pot solicita reducerea pedepsei. Reducerea este calculată de la 1 la 3 zile pentru 10 zile de detenție în condiții precare, calculate cumulativ. Aceste plângeri se examinează de către judecătorul de instrucție, cu participarea condamnatului după caz, a avocatului acestuia și a reprezentantului administrației instituției penitenciare. Termenul maxim de examinare a plângerilor respective este de 3 luni.

„ Nu cred că politicienii au interes ca să elibereze sau să aplice acest remediu în raport cu anumite persoane care au fost condamnate pentru anumite fapte specifice de rezonanță socială. Respectiv sunt sceptic că aceste încheieri judecătorești au fost influențate de mediu politic, pentru că la politicieni nu le este convenabil astfel de decizii, ei nu au capital politic din aceste procese”, a declarat avocatul Vadim Vieru.

Legea prin care condamnații pot solicita o reducere a pedepsei de detenție sau o compensație bănească a fost adoptată în iulie 2018 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, iar pe parcursul anului au început să fie pronunțate mai multe decizii judecătorești prin care au fost reduse pedepsele pentru condamnați.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0