Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiect: Moldovenii de peste hotare, invitați să finanțeze partidele politice

© Sputnik / Miroslav RotariMaxim Lebedinschi
Maxim Lebedinschi - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul urmează să voteze în lectură finală, în sesiunea extraordinară din luna august, câteva amendamente importante la Codul Electoral, legate de micșorarea plafoanelor donațiilor pentru campania electorală. Un amendament important se referă la cetățenii Republicii Moldova din străinătate, care ar putea contribui la finanțarea partidelor politice.
Proiect: Moldovenii de peste hotare invitați să finanțeze partidele politice

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că Parlamentul va stabili dacă aceste modificări vor intra sau nu în vigoare la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în unele circumscripții uninominale. Proiectul prevede ca cetățenii moldoveni aflați peste hotare, care au obținut venituri în afara țării, să poată dona mijloace financiare în contul unui partid politic.

„O persoană fizică va putea să doneze maximum șase salarii medii pe economie, iar persoanele juridice până la 12 salarii medii pe economie. Trebuie să menționez că au fost și amendamente la plafonul maxim de cheltuieli care poate fi suportat de un partid care, potrivit modificărilor, nu va depăși suma de 21 de milioane de lei. Conaționalii noștri de peste hotare vor avea posibilitatea să facă viramente în contul partidului politic. Donațiile în numerar sunt permise până la trei salarii medii pe economie, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare”, a precizat Maxim Lebedinschi.

El a mai spune că aceste modificări la Codul Electoral ar putea face ceva mai dificilă sarcina CEC și a fiscului în ceea ce privește verificarea sursei de venit a acestor persoane, dar asta le-ar permite cetățenilor noștri să participe mai activ la viața politică.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0