Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primarii nu vor mai cerși bani pentru drumuri

© Sputnik / OsmatescoConstantin Cojocaru
Constantin Cojocaru  - Sputnik Moldova
Abonare
Administrațiile publice locale susțin noul concept al Ministerului Economiei și Infrastructurii, ca începând cu anul viitor se se schimbe felul în care vor fi finanțate proiectele de construcție a drumurilor la nivel local. Primarul de la Edineț, Constantin Cojocaru, spune că intenția cu care a venit ministerul este una nobilă, doar că mai trebuie de discutat care ar fi mecanismul și formula de repartizare a resurselor financiare.
Primarii nu vor mai cerși bani pentru drumuri

Potrivit noului concept al ministerului de resort va fi creat un fond rutier în care vor fi făcute toate virările. O parte din acest fond va fi transferat către APL-urile de nivel 1 și 2, astfel, fiecare primar va ști câți bani au venit pe contul primăriei pentru a construi drumuri și ei vor decide ce drumuri construiesc. Această formulă va fi implementată de pe 1 ianuarie 2020.

Primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, spune că intenția cu care a venit Ministrul Economiei și Infrastructurii este una nobilă, doar că mai trebuie de discutat care ar fi mecanismul și formula de repartizare a resurselor financiare.

„Eu susțin în continuare ideea că având trei tipuri de drumuri în Moldova: republicane, regionale și locale, banii ar fi corect de repartizat egal, adică 33% pentru drumuri republicane, 33% pentru cele regionale și 33% pentru locale. Să nu uitam însă că în ultimii ani drumurile naționale au beneficiat de suport financiar mai mare pentru a fi renovate, iar cele locale au fost ignorate”, a punctat primarul orașului Edineț.

Potrivit ministrului Vadim Brînzan, pentru reparația drumurilor din țară în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova” reprezentanții puterilor locale au solicitat de la fostul Guvern o sumă de patru miliarde de lei. Fostul Executiv a propus două miliarde de lei, dintre care doar 950 de milioane au fost bugetate.

Autor: Eduard Maceac 

Fluxul de știri
0