Potrivit noului concept al ministerului de resort va fi creat un fond rutier în care vor fi făcute toate virările. O parte din acest fond va fi transferat către APL-urile de nivel 1 și 2, astfel, fiecare primar va ști câți bani au venit pe contul primăriei pentru a construi drumuri și ei vor decide ce drumuri construiesc. Această formulă va fi implementată de pe 1 ianuarie 2020.
Primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, spune că intenția cu care a venit Ministrul Economiei și Infrastructurii este una nobilă, doar că mai trebuie de discutat care ar fi mecanismul și formula de repartizare a resurselor financiare.
„Eu susțin în continuare ideea că având trei tipuri de drumuri în Moldova: republicane, regionale și locale, banii ar fi corect de repartizat egal, adică 33% pentru drumuri republicane, 33% pentru cele regionale și 33% pentru locale. Să nu uitam însă că în ultimii ani drumurile naționale au beneficiat de suport financiar mai mare pentru a fi renovate, iar cele locale au fost ignorate”, a punctat primarul orașului Edineț.
Potrivit ministrului Vadim Brînzan, pentru reparația drumurilor din țară în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova” reprezentanții puterilor locale au solicitat de la fostul Guvern o sumă de patru miliarde de lei. Fostul Executiv a propus două miliarde de lei, dintre care doar 950 de milioane au fost bugetate.
Autor: Eduard Maceac