Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nouă răsturnare de situație pe piața valutară: Preț neașteptat al euro și dolarului

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Prețul unui euro a scăzut cu 20 de bani în ultimele două zile, iar dolarul s-a ieftinit cu aproximativ 18 bani.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. La cursul stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru ziua de vineri, 9 august, un dolar american echivalează cu 17,67  lei, un euro – cu 19,80 lei, o hrivnă ucraineană – cu 70 de bani, un leu românesc – cu 4,18 lei moldovenești, o rublă rusă – cu 27 de bani.

Pentru 7 august, BNM anunțase o cotație a monedei unice europene ce depășise pragul psihologic de 20 de lei pentru un euro.   

La cotațiile oficiale, prețul unui euro a scăzut cu tocmai 20 de bani, comparativ cu ziua de 7 august și cu 10 bani în raport cu 8 august.

Prețul dolarului a scăzut cu 17-18 bani, comparativ cu situația de acum două zile.

Fluctuațiile din ultima perioadă sunt determinate de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața valutară a Republicii Moldova.  

Euro este cea mai tranzacționată valută în Republica Moldova – peste 67% din operațiunile de pe piața valutară din iunie 2019 au vizat această monedă.

Ponderea dolarului american a fost de aproape 17% în totalul rulajului tranzacțiilor valutare în numerar din iunie 2019, rubla rusă a avut o pondere de peste 6%, leul românesc – de 2%, hrivna ucraineană – de 0,6%.

Fluxul de știri
0