Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum se descurcă orașul Edineț după ploaia care a făcut prăpăd aseară – Foto

Abonare
O ploaie cu vijelie a doborât zeci de arbori în orașul Edineț, a deteriorat acoperișuri și a afectat culturi agricole. Primarul Constantin Cojocaru a relatat pentru Sputnik cum se descurcă autoritățile locale.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Ploaia cu vânt puternic și grindină mășcată, care a durat vreo 15 minute, a doborât aseară în orașul Edineț peste 20 de copaci din proprietatea publică, a deteriorat acoperișurile din ardezie ale unor edificii și blocuri de locuit, a distrus culturi agricole, a precizat primarul Constantin Cojocaru, solicitat de Sputnik.

Гроза - Sputnik Moldova
Alertă meteo în Moldova: Mai bine nu ieșiți din casă

Deocamdată, Primăria Edineț se descurcă cu forțe proprii și nu a solicitat sprijinul autorităților centrale, a precizat primarul.

Pagubele urmează a fi estimate în a doua jumătate a zilei, potrivit lui Constantin Cojocaru.

Localnicii au fost chemați printr-un apel să dea o mână de ajutor, pentru că pagubele de după ploaie sunt însemnate, fiind afectată proprietatea publică, dar și gospodăriile.

„Ideea apelului meu era să se implice și sectorul privat. Pentru că noi încercăm sectorul public să-l acoperim, cât e posibil. Dar și la oameni în curți au fost rupți mai mulți copaci. Vijelia de vreo 14-15 minute a fost foarte rapidă și cu urmările care au fost”, a declarat primarul orașului Edineț.

Aseară, până târziu, Primăria Edineț a coordonat lucrările de evacuare a arborilor doborâți la pământ în raza orașului și pe drumurile către satele din apropiere, a povestit primarul orașului.  

Caniculă - Sputnik Moldova
Mai grav decât se credea: Ne așteaptă temperaturi infernale – dublu Cod Galben

Vijelia a rupt și a proiectat arbori inclusiv peste rețelele electrice și conductele de gaze naturale, intervenția în aceste cazuri fiind prioritară.

„Peste un magazin au căzut chiar doi copaci”, a povestit primarul Constantin Cojocaru.

Ploile torențiale cu grindină au afectat către seara zilei de 8 august mai multe localități din nord. Vântul puternic a doborât mai mulți arbori în orașul Glodeni, iar grindina a deteriorat geamurile unor locuințe din satul Camenca, raionul Glodeni, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). De asemenea, ploile însoțite de rafale puternice de vânt au smuls foile de ardezie de pe acoperișurile a două depozite din Camenca.

Vântul a smuls mai multe foi de ardezie de pe acoperișul unui depozit cu cereale din Burlănești, raionul Edineț. În teren activează comisiile pentru situații excepționale, pentru stabilirea prejudiciilor materiale, a informat IGSU.

Fluxul de știri
0