Deputații au reintrodus ziua tăcerii, care interzice agitația electorală în ziua alegerilor și în ajun, prevederea care le va permite moldovenilor din diasporă să voteze cu pașaportul expirat. Au fost operate și alte modificări, însă pentru ca acestea să fie aplicate la scrutinul din 20 octombrie, ele trebuie să fie votate în lectură finală. Așadar, parlamentarii ar trebui să se grăbească pentru a pune capăt incertitudinii, susține expertul Promo-Lex, Pavel Postică.
”Pe masa parlamentarilor se află un proiect de lege votat în două lecturi, însă nu și în lectură finală și nu este clar dacă aceste prevederi vor fi aplicate la scrutinul din toamnă. CEC, în regim de urgență, ca pompierii, va fi obligată să aplice regulile vechi ori să opereze ajustări la regulamentul intern, așa încât să reușească să organizeze scrutinul din 20 octombrie. S-a zis că va fi o ședință specială a Parlamentului, la care vor fi votate în lectură finală modificările la Codul Electoral și acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai repede posibil, astfel încât CEC să aibă suficient timp la dispoziție pentru a opera anumite modificări ”, susține Pavel Postică.
Menționăm că la ședința Legislativului din 31 iulie, deputații au decis de asemenea ca viitoarele alegeri parlamentare să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional pe liste de partid, sistemul electoral mixt urmând să fie anulat, dacă proiectul va fi votat în lectură finală.
Așadar, dacă parlamentarii își vor menține poziția, atunci cetățenii Republicii Moldova, aflați în afara țării vor putea vota la următorul scrutin inclusiv în baza unui pașaport expirat. Totodată, candidații nu vor mai fi obligați să prezinte certificatul de integritate, acesta fiind înlocuit cu o declarație pe propria răspundere privind inexistența restricțiilor judecătorești de a candida sau a ocupa anumite funcții publice.
Mai mult, noua majoritate parlamentară a decis reintroducerea zile tăcerii și reducerea pragului electoral. Așadar, un partid politic va trebui să atingă pragul electoral de 5% pentru a accede în Parlament, iar un bloc politic va trebui să acumuleze 7% din voturi. Candidații independenți vor putea accede în Legislativ dac vor acumula 2% din sufragii.
Auror: Tatiana Cebotari