Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se întâmplă în Kîrgîzstan: Asaltul casei lui Atambaev, ciocniri cu forțele speciale

© Sputnik / Эркин СадыковOperațiune a forțelor de ordine la reședința ex-președintelui ex-președintelui Kîrgîzstanului Almazbek Atambaev
Operațiune a forțelor de ordine la reședința ex-președintelui ex-președintelui  Kîrgîzstanului Almazbek Atambaev - Sputnik Moldova
Abonare
În urma evenimentelor tragice din Kîrgîzstan și-a pierdut viața unul dintre participanții la încercarea de asalt a reședinței de la țară a lui Almazbek Atambaev.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. În seara de 7 august, trupele speciale ale Comitetului Național de Securitate a Kîrgîzstanului au încercat să ia cu asalt casa ex-președintelui țării Almazbek Atambaev din satul Koy-Tash. Susținătorii lui Atambaev au opus însă rezistență. Au avut loc ciocniri între trupele speciale și civili.

Luptătorii forțelor speciale au făcut uz de gloanțe de cauciuc, 40 de persoane au ajuns la spital, printre care și 15 reprezentanți ai forțelor de ordine.

Angajați ai Ministerului de Interne - Sputnik Moldova
Operațiune de reținere a ex-președintelui Atambaev în Kîrgîzstan: Reacția Kremlinului

Potrivit unui comunicat la Ministerului de Interne, unul dintre luptători a murit din cauza rănilor incompatibile cu viața. Se presupune a tras un lunetist, dinspre casa fostului președinte.

Actualul șef al statului a fost nevoit să-și întrerupă concediul. El a convocat pe 8 august ședința Consiliului de Securitate al țării.

Pe de altă parte, ex-președintele Atambaev s-a adresat poporului prin intermediul televiziunii, mulțumindu-le celor care nu au permis ca el ”să fie luat, viu sau mort”.

La sfârșitul lunii iunie, Parlamentul Kîrgîzstanului i-a retras lui Almazbek Atambaev imunitatea și statutul de ex-președinte și a înaintat împotriva acestuia mai multe învinuiri, inclusiv de corupție și evaziune fiscală. Serviciul de Investigații al Ministerului de Interne l-a citat  pe acesta pentru interogatoriu într-un dosar penal. Fostul președinte a ignorat citația, deoarece consideră ilegală decizia cu privire la retragerea statutului.

Almazbek Atambaev a condus Kîrgîzstanul în perioada 2011-2017.

Fluxul de știri
0