Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Directorul executiv al CALM: Sunt indicii că mulți primari vor candida independent

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Furdui
Viorel Furdui  - Sputnik Moldova
Abonare
După rocada politică de la Chișinău, mai mulți primari, afiliați Partidului Democrat au decis să părăsească formațiunea și să adere fie la un alt partid politic, ori să rămână independenți
Directorul executiv al CALM: sunt indicii că mulți primari vor candida independent

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui, susține că descentralizarea totală a autorităților Publice Locale este, de ani buni, cea mai așteptată reformă. Asta le-ar permite primarilor să nu adere la unele partide politice din necesitatea de a primi fonduri pentru realizarea anumitor lucruri în localitățile pe care le conduc. Viorel Furdui a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova că în rândul primarilor se discută că mulți dintre ei vor să candideze independent la alegerile locale generale din 20 octombrie.

”Multă lume este gata să candideze independent, întrucât afilierea politică și în general unele partide mai mult te încurcă, decât te ajută. Aleșii locali au aderat la un partid sau altul pentru interesul localității pe care o conduc – pentru a repara o școală, o grădiniță și altele, nu neapărat din dorința proprie. Era strașnic ceea ce se întâmpla la nivel local, pe lângă faptul că nu mai primeai finanțare dacă nu aveai ”afilierea politică corectă”, se făceau tare multe presiuni pe aleșii locali, pe copii acestora, prin intentarea dosarelor etc. La moment este această opțiune ca mai mulți oameni să candideze independent la următoarele alegeri”, susține Viorel Furdui.

Viorel Furdui susține că actualmente se simte o ”eliberare” a Autorităților Publice Locale, nu mai există acea presiune enormă.

”Se simte o schimbare, însă primarii sunt în așteptare și speră că lucrurile se vor mișca în domeniul administrației publice locale și se vor întreprinde acțiuni concrete, nu vor fi doar promisiuni” menționează președintele executiv al CALM.

Toate guvernările au menținut sistemul centralizat și nu au dorit cu adevărat realizarea descentralizării APL-urilor de puterea centrală, lucru care îi face pe primarii din țară să fie dependenți de cei care sunt la guvernare, iar asta a fost cea mai mare greșeală pe care au făcut-o vechile puteri, spune Viorel Furdui. Președintele executiv al CALM speră că noua guvernare nu va călca pe aceleași greble, întrucât satele Moldovei trebuie să reînvie.

Autor: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0