Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum un curs obișnuit în IT a schimbat destinul a zeci de femei din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariIrina Oriol
Irina Oriol - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe femei își vor realiza visele, după ce au avut posibilitatea să urmeze un curs gratuit în domeniul tehnologiilor informaționale.
Cum un curs obișnuit în IT a schimbat destinul a zeci de femei din Moldova

”Când ţi se oferă o oportunitate de a avansa şi te simţi atras de ea, urmeaz-o. Va fi primul pas către o altă ocazie, mai bună”, spunea scriitorul american Wallace Wattles. Exact așa au procedat 500 de femei din țara noastră, care au avut posibilitatea să însușească gratuit crearea și gestionarea paginilor web. Cunoștințele acumulate le-a motivat, pe mai multe dintre beneficiarele cursului, să-și planifice afaceri în domeniul IT. Despre succesele participantelor la instruire a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Irina Oriol, coordonator de proiecte în cadrul Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC.

”Unele au urmat cursul pentru a-și realiza visul, altele au văzut o posibilitate de a face o schimbare în viață. Cunoștințele acumulate le vor ajuta pe femei să fie nu doar buni specialiști în domeniu, dar și să aibă spirit de întreprinzător, necesar pentru a crea produsele noastre în Republica Moldova”, a relatat Irina Oriol.

Șase luni, femeile au studiat on-line, de acasă, crearea unei pagini web. După care, în decurs de două luni, au elaborat propriile proiecte.

”Am avut mai multe istorii de succes. De exemplu, un artist make - up și-a creat o pagină web. O participantă  a prezentat un proiect pentru o companie. O parte dintre parte dintre beneficiare intenționează să-și continue studiile în domeniul IT la universitate, pentru ca ulterior să poată elabora și alte proiecte ”, a menționat Irina Oriol.

Peste 20 de femei au reușit, imediat după finalizarea cursului, să se angajeze în domeniul tehnologiilor informaționale. În același timp, alte participante se pregătesc să creeze propriile produse IT.  

”Piața muncii din țară solicită specialiști în domeniul studiat în cadrul cursului.  Există multe pagini web create, e nevoie ca cineva să se ocupe de mentenanța lor. Este mult mai ușor astăzi să accesezi o pagină web, pentru a afla mai multe despre un serviciu sau produs, decât de a naviga pe internet și a deschide mai multe linkuri. Dacă analizăm ofertele de pe piața muncii, vedem că mulți caută specialiști care au competențe în domeniul creării și gestionării paginilor web”, a explicat Irina Oriol.

În prezent, doar 20% dintre angajații din companiile IT din țara noastră sunt femei. Prin intermediul cursului, organizatorii și-au dorit să încurajeze femeile să se implice și să se afirme în acest domeniu.

” Vrem să combatem stereotipul că domeniul IT este pentru bărbați și să oferim posibilități egale pentru bărbați și femei. Vrem să ajutăm femeile să învingă temerea că nu vor face față acestui domeniu. Având studii în IT și competențe profesionale bune, o femeie își poate asigura independența financiară și să-și realizeze visele”, a precizat Irina Oriol.

500 de femei au însușit programul Front End Development, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”, desfășurat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Cursul a durat opt luni, și a fost finanțat de Guvernul Suediei și UN Women.

Mai multe detalii despre acest proiect aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0