Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Știrea nopții: Cutremur îngrijorător în Vrancea! Date pe care presa le ignoră

© AFP 2022Earthquake
Earthquake - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O succesiune de cutremure, cu o anumită periodicitate, în într-o zonă foarte periculoasă – și la o adâncime de asemenea foarte periculoasă - circa 70 kilometri.

BUCUREȘTI, 6 aug - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Un seism important a avut loc la miezul nopții, epicentrul fiind localizat în Vrancea, transmite  Institutul  Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Datele prezentate nu sunt de natură să liniștească: magnitudine a fost 4.1 grade pe scara Richter, însă adâncimea a fost de numai 70 de kilometri. 

Cutremur în Grecia - Sputnik Moldova
Societate
Un cutremur puternic a zguduit Atena: Oamenii au ieșit pe străzi - Video

Seismul a avut loc la ora 00:05:08 și a fost localizat în apropiere de Năruja – la mică distanță de Andreiașu de Jos, acolo unde a fost stabilit epicentrul marelui seism din 1977.

Acum două luni, pe 28 mai, în același loc s-a declanșat un seism cu magnitudinea de 3.7 grade, situat cam la aceeași adâncime: 67 kilometri.

Cu alte două luni înainte, pe 5 aprilie, tot în același loc a avut loc un seism cu magnitudine a de 3.4 grade – și o adâncime apropiată: 76 kilometri.

Deci, o succesiune de cutremure în într-o zonă foarte periculoasă – și la o adâncime de asemenea foarte periculoasă - circa 70 kilometri.

Mai mult, crescendoul magnitudinilor cutremurelor majore din acea zonă epicentrală - 3.4, 3.7, 4.1 grade – și intervalul relativ constant, de circa 2 luni, poate duce la o concluzie îngrijorătoare: o acumulare de energie în zona aceea, care a generat și marele cutremur din 1977.

Трещина в земле, образовавшаяся в результате землетрясения, Калифорния, США - Sputnik Moldova
Un nou cutremur puternic - 7,1 grade!

Ne putem aștepta la un seism major cu epicentrul în punctul Năruja – Andreiașu? De remarcat că adâncimea epicentrului seismului din 1977 a fost de 93 kilometri – ori în cazul unui seism la 70 de km, efectele pentru zonele apropiate  pot fi mai mari chiar în condițiile unei magnitudini mai mici decât în 1977.

Repet, acestea sunt simple analize, nu previziuni, cu atât mai puțin date certe că va veni un mare seism. Repetabilitatea, periodicitatea  seismelor catastrofale nu este confirmată nici statistic, nici științific.

Dar, sunt observații pe care le facem  - și întrebări pe care le punem.

Fluxul de știri
0