Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine poate obține pașaport al cetățeanului Republicii Moldova, în procedură simplificată

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Datele statistice din ultimii ani denotă că dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Începând cu anul 2014, Agenția Servicii Publice (ASP) atestă o creștere considerabilă a numărului de persoane, în special a celor care locuiesc în stânga Nistrului și municipiul Bender, care au solicitat acte de identitate naționale. Potrivit ASP, acest fapt se datorează atât liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova în statele spaţiului comunitar, precum şi optimizării proceselor de prestare a serviciilor publice în materie de cetățenie și de eliberare a actelor de identitate cetățenilor Republicii Moldova.

Potrivit Legii cetățeniei, începând cu 19 aprilie 2018, persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent dacă dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate, pot dobândi cetățenia Republicii Moldova prin recunoaștere în mod simplificat.

Pașaport  - Sputnik Moldova
Cine își poate perfecta pașaport în Moldova fără a plăti un leu

Aceste persoane sunt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova din momentul depunerii cererii în acest sens, care conţine consimțământul solicitantului. Doritorii din țară se pot adresa la orice serviciu de eliberare a actelor de identitate sau centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova. La înregistrarea cererii, solicitanții prezintă actul de identitate aflat în posesie și documentele de stare civilă. Solicitanții care nu posedă acte de identitate se identifică conform procedurii stabilite de cadrul normativ.

Datele statistice din ultimii ani denotă că dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură.

Începând cu 19 aprilie 2018 și până în prezent, 10 060 de persoane au beneficiat de procedura simplificată de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere, dintre care 7 575 sunt locuitori din stânga Nistrului şi municipiul Bender, care deja au obţinut acte de identitate ale cetăţeanului Republicii Moldova. Până la simplificarea procedurii circa 300 de persoane domiciliate în localitățile din stânga Nistrului şi municipiul Bender anual erau recunoscute cetăţeni ai Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0