Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce vor face procurorii cu dosarul de urmărire penală pe faptul uzurpării puterii în stat

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan  - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Pavel Midrigan a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre acțiunile Procuraturii Generale în contextul inițierii unei urmăriri penale pe faptul uzurpării puterii în stat de către fostul partid de guvernământ. Avocatul consideră că procurorii în Moldova niciodată nu au instrumentat asemenea cazuri, iar investigarea nu ar trebui să se facă sub presiune politică.
Ce vor face procurorii cu dosarul de urmărire penală pe faptul uzurpării puterii în stat

Pavel Midrigan a mai spus că drept reper pentru acțiunile organelor de drept trebuie să servească declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

„Cadrul legal este hotărârea Parlamentului privind starea de stat captiv care produce efecte politice. În asemenea circumstanțe sunt întreprinse acțiuni mai puțin ”ortodoxe”. Se impun măsuri neordinare pentru că avem din punct de vedere legal elemente constitutive ale unei infracțiuni. Oamenii legii vor trebui să demonstreze clar care acțiuni  s-au înscris în tentativa de uzurpare a puterii”, a mai precizat Pavel Midrigan.

Avocatul spune că totul va depinde de probele procurorilor pentru că, potrivit legislației, răspunderea penală pentru uzurparea puterii în stat este de natură individuală.

„Este răspunderea personală a fiecăruia, chiar dacă Curtea Constituțională este un organ colegial. În Moldova astfel de infracțiuni de o gravitate atât de mare n-au fost instrumentate. Acest grup de procurori va analiza fiecare acțiune, pe minute, ce s-a întâmplat în acele zile. În nici un caz grupul de procurori și ofițeri de urmărire penală  nu vor trebui să instrumenteze acest caz sub presiunea politică”, a punctat Pavel Midrigan

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0