Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Victima din Caracal învinge Sistemul: Propunerea excepțională care va schimba totul

© Facebook / Alexandra MăceșanuAlexandra Măceșanu
Alexandra Măceșanu - Sputnik Moldova
Abonare
Drama adolescentelor, victime ale unei rețele ce funcționa sub ochii autorităților, cere imperios apariția unei legi pe care Sistemul a blocat-o până acum.

BUCUREȘTI, 5 aug - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum se știe, una dintre cel mai mari bătălii din spațiul public și politic se dă în jurul unei legi a răspunderii magistraților. Deși o mare parte a populației cere să se dea o lege prin care magistrații să răspundă pentru faptele lor, interese din toate zonele au blocat o asemenea inițiativă.

Американская военная база в Девеселу - Sputnik Moldova
Societate
FBI, invitat la Caracal. Presa a avut dreptate: Americanii sunt implicați

Mai mult, odată cu încarcerarea lui Liviu Dragnea, PSD nu a mai promovat o asemenea propunere legislativă – iar cei care o susțineau – Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, Codrin Ștefănescu etc. – au fost îndepărtați din zona decizională.

În plus, ministrul Justiției pare a fi străin de o asemenea intenție – în plus, nu manifestă interes pentru funcționarea la toți parametrii a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Odată cu drama de la Caracal, situația pare a se fi schimbat – în sensul că opinia publică simte acut nevoia unei responsabilizări a Sistemului – adică a celor pe care nimic nu părea că-i poate atinge, indiferent de gafele sau abuzurile comise - magistrații.

Concret, cazul ”Alexandra” – de fapt, drama adolescentelor victime ale unei rețele funcționând sub ochii autorităților – cere imperios apariția unei legi a răspunderii magistraților.

Mai multe voci din mass media, din societatea civilă sau din politică s-au exprimat în acest sens.

”Legea Alexandra” - legea răspunderii magistraților ar trebui urgent dată, a declarat aseară, în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu (”Subiectiv” – Antena 3), jurnalistul de investigații Ovidiu Zară. ”Nu s-ar fi ajuns aici dacă exista o asemenea lege”, a mai declarat jurnalistul.

De menționat că numele ”Legea Alexandra” se dorește a se da unei legi care prevede înăsprirea pedepselor pentru viol, agresiuni asupra minorilor etc. – pe modelul ”Legii Tijana” din Serbia, care are două prevederi importante:

- închisoare pe viață pentru violarea și uciderea minorilor;

- începerea căutărilor unui minor declarat dispărut în momentul în care părinții anunță dispariția, nu după 48 de ore.

Alexandra - Victima din Caracal - Sputnik Moldova
Groaznic: Cele mai cumplite 6 minute - Înregistrarea audio completă cu victima din Caracal

În acest sens, există și o petiție online.

Guvernul, prin premier și prin ministrul de Interne și-a declarat dorința de a aduce mai multe modificări legislației în urma cazului de la Caracal.

Cu toate acestea, încă nu au făcut declarații clare – corelate cu demersuri explicite – pentru a promova o lege a răspunderii magistraților.

Cert este că acum momentul este unic, cu opinia publică trezită la realitate; se poate deci spune că drama de la Caracal, cazul Alexandrei și ale Luizei dă peste cap și învinge ”sistemul” - care s-a opus până acum apariției acestei legi.

Fluxul de știri
0